Tíz Nobel-békedíjas személyiség arra kéri egy pénteken nyilvánosságra hozott levélben Szalmán bin Abdel-Azíz szaúdi királyt és a trónörököst, hogy kegyelmezzen meg 14 olyan fiatalnak, akit halálra ítéltek, mert 2012-ben részt vett tüntetéseken és erőszakosan lépett fel a biztonsági erők tagjai ellen.

A levél aláírói szerint a 14 fiatalt - akik mind a síita kisebbséghez tartoznak - egy tömeges perben ítélték halálra "a legsúlyosabb bűncselekményt elkövető vádlott tettei alapján", így sokan közülük nem érdemlik meg a halálbüntetést. Azzal is vádolják a szaúdi hatóságokat, hogy fizikai bántalmazással kikényszerítették a gyanúsítottak vallomásait.

A 14 elítélt között van Mudzstaba asz-Szvejkat, aki 18 éves volt, amikor letartóztatták azzal a gyanúval, hogy egy Facebook-csoport vezetője, és fényképezett a tüntetéseken. A Nobel-békedíjasok szerint asz-Szvejkat válla el volt törve, miután vallomást tett. Egy másik halálraítélt Ali al-Nimr, aki A liberálisok címmel létrehozott egy Blackburry-oldalt, és szintén a tüntetéseken készült fényképeket osztott meg rajta, valamint arra buzdította az embereket, hogy vegyenek részt a demonstrációkon. De van köztük egy hallás- és látássérült 20 éves is: Munir Adam - olvasható a levélben.

A Nobel-békedíjasok úgy tudják, hogy a vádlottak a perben visszavonták vallomásukat. A fellebbezési eljárásban a fizikai bántalmazás és kényszerítés vádját nem vizsgálták ki, márpedig ha igaz ez a vád, akkor a hatóságok megsértették mind a nemzetközi jogot, mind a saríát - szögezik le.

A rijádi igazságügyi minisztérium szóvivője egy héttel ezelőtt közleményében azt írta: Szaúd-Arábiában minden vádlott ellen igazságos eljárást folytatnak le. Szaúd-Arábia rendszeresen azzal vádolja a síita tüntetőket, hogy a királyság térségbeli riválisának, Iránnak a szövetségesei - jegyezte meg az AP hírügynökség.

A levélt aláíró Nobel-békedíjasok: José Ramos-Horta volt kelet-timori elnök, Desmond Tutu nyugalmazott dél-afrikai érsek, F.W. De Klerk volt dél-afrikai elnök, Lech Walesa volt lengyel elnök, Kailás Szatjárthi indiai gyermekjogi aktivista, Leymah Roberta Gbowee libériai békeaktivista, Tavakkul Karmán jemeni emberi jogi aktivista, Sirin Ebadi iráni emberi jogi ügyvéd, Jody Williams, a személy elleni aknák betiltásáért küzdő amerikai aktivista és Mairead Maguire északír békeaktivista.