Az olasz külügyminiszter szerint a líbiai partok ellenőrzése fordulatot hozott

olaszországi migránsválság
Migrants and a group of volunteers of the Garrison organized by Baobab Experience in Campidoglio Square in Rome, Italy, on 7 August 2017, who has been in the capital for years in immigration. Volunteers address the Mayor Virginia Raggi and governator of Lazio Nicola Zingaretti , they ask for the opening of table to create a camp with the minimum facilities to accommodate displaced refugees . Over 17,000 signatures collected for this petiton. In the square read the names of migrants who died in the Mediterranenan. (Photo by Andrea Ronchini/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
A nem kormányzati szervezetek (NGO) munkáját szabályozó magatartási kódex és a líbiai partok ellenőrzésének szigorítása fordulathoz vezetett a földközi-tengeri migrációban Angelino Alfano olasz külügyminiszter szerint, aki következő lépésként a nemzetközi jog szerinti migránstáborok felállítását jelölte ki Líbiában.
Vágólapra másolva!

Angelino Alfano a La Stampa című olasz napilapban vasárnap megjelent interjúban kijelentette, hogy a fordulat Fájez esz-Szarrádzsnak, az ENSZ által elismert líbiai nemzeti egységkormány miniszterelnökének köszönhető, aki segítség kért Olaszországtól és Európától a líbiai partok ellenőrzéséhez: az így kapott eszközökkel és forrásokkal pedig Líbia megerősítette parti őrségét, valamint növelte hatáskörét a partjai előtti tengeren.

Ezzel párhuzamosan a tengeri mentésben részt vevő NGO-k munkáját Olaszország magatartási kódexszel szabályozta,

ami Angelino Alfano szerint a szicíliai ügyészségeknek az NGO-król folytatott vizsgálatainak köszönhető.

Forrás: NurPhoto/Andrea Ronchini/NurPhoto/Andrea Ronchini

Az ügyészi vizsgálat „megfelelő kontextust” teremtett az NGO-kódexhez - mondta az olasz diplomácia vezetője, majd így folytatta: „a Földközi-tenger túlsó (afrikai) partján változik a szélirány: most gyorsan e szerint kell vitorláznunk, hogy leállítsuk az emberkereskedelmet.” Hangsúlyozta, hogy a migránsokkal teli hajók gyérülésével visszaesik a tengerbe veszők száma is. Következő lépésnek nevezte, hogy

a nemzetközi jognak megfelelő migránstáborokat állítsanak fel Líbiában, amihez szerinte milliárdos befektetés kell.

Angelino Alfano szerint „hatalmas” európai gazdasági befektetésre van szükség Líbiában és Afrikában.
Az Orvosok Határok Nélkül és a Sea Eye után a Save the Children nevű segélyszervezet is bejelentette, felfüggeszti mentőmunkáját a líbiai partoknál. Kiderült ugyanis, hogy a civil szervezetek egy nemzetközi terv keretében segítik a migránsok betódulását Európába.