Összejátszhatott az embercsempészekkel Don Mosé, a római migráns pap

2017.08.14. 14:37

Néhány nappal azután, hogy kiderült, az olasz ügyészség szerint a magát a legtisztább humanitárius szervezetnek tartó Orvosok Határok Nélkül (MSF) összejátszhatott az embercsempészekkel az olasz partoknál, idézést kapott egy migránssegítő pap is Trapani sziciliai ügyésztől. 

A magát Don Mosé-nak szívesen nevező pap, Mussie Zerai saját maga beszélt erről az AFP római tudósítójának. Trapani ügyésznél kell megjelennie, a gyanú szerint törvénytelen eszközökkel segíti a migránsokat. Pontos részeleteket nem lehet tudni, az Orvosok Határok Nélkül esetében igen: ők konkrétan visszautasították, hogy az olasz partoknál cirkáló hajóikra felengedjenek olasz rendőröket, hogy azok ellenőrizzék, nem játszanak-e össze az embercsempészekkel. A gyanú szerint összejátszanak. Az olasz ügyészség emiatt támadja a civil szervezeteket (NGO) és egyes, migránsokat segítő embereket. 

Az Orvosok Határok Nélkül és az SOS Mediterranae a líbiai partok közelében AFP PHOTO / GABRIEL BOUYSForrás: AFP/Gabriel Bouys

Mussie Zerai maga is migráns, 15 éves volt, amikor Eritriából Olaszországba érkezett. 45 évesen döntött úgy, hogy pap lesz. 

Sok migránsnak megvan Mussie Zerai telefonszáma, állítólag sokszor már a hajóról hívják. Tavaly egyébként még olyan hírek terjedtek, hogy felmerült: Nobel-békedíjra jelölik.

Trapani ügyész egyébként a sok tekintetben Soros Györgyhöz is köthető Orvosok Határok Nélkül mellett a Save the Children nevű civil szervezet tevékenységét is vizsgálja, az ügyészség az ő esetükben is törvénytelenségekre gyanakszik.