Négy évre elhallgat a Big Ben, London egyik jelképe

Horizontal DEMONSTRATION EUROPEAN UNION RALLY DEMONSTRATION AGAINST EUROPEAN FLAG NATIONAL FLAG BIG BEN An EU flag and a Union flag held by a demonstrator is seen with Elizabeth Tower (Big Ben) and the Houses of Parliament as marchers taking part in an an
A Big Ben a négy éven át tartó felújítás előtt a jövő hétfőn szólal meg utoljára.
Vágólapra másolva!
A parlament óratornyának nagyharangja augusztus 21-én délben szólal meg utoljára a négy évig tartó felújítás előtt.
Vágólapra másolva!

A Big Ben kivételes alkalmakkor, például az új év beköszöntekor a karbantartási munkálatok alatt is elüti majd az órát, de a briteknek és a Londonba látogató turistáknak nélkülözniük kell a jól ismert, E-hangú játékot. A nagyharangot négy kisebb segíti, ezek szólalnak meg 15 percenként.

A Big Ben a négy éven át tartó felújítás előtt a jövő hétfőn szólal meg utoljára. Forrás: AFP/Daniel Leal-Olivas

A 13,7 tonnás harang csaknem minden órában megkondult az elmúlt 157 évben.

Legutóbb 2007-ben, azelőtt pedig 1983 és 1985 között hallgatott, karbantartás miatt.
Az Egyesült Királyság parlamentjének a Temze folyó partján álló épülete a világörökség része, és rendkívül népszerű a Londonba látogatók körében.

Egyesek szerint a 96 méteres Erzsébet-torony a legtöbbet fényképezett turistalátványosság a szigetországban.

Steve Jaggs, a nagyóra őre mindenkit arra bíztatott, hogy augusztus 21-én délben menjen el a Parlament Square-re, és hallgassa meg a nagyharang hosszú ideig utolsó játékát.

A Big Ben a felújítás alatt legközelebb szilveszterkor szólal majd meg. Forrás: AFP/Daniel Leal-Olivas

Az 1856-ban épült torony felújítása halaszthatatlanná vált, az összességében 30 millió fontos projektet tavaly jelentették be. A munkálatok már meg is kezdődtek, a Big Ben már félig fel van állványozva.

Az 1859-ben elhelyezett órát alapos vizsgálatnak vetik alá. Minden egyes fogaskerekét ellenőrzik, és ha kell felújítják. Mind a négy számlapját megtisztítják és megjavítják, fémkeretüket megújítják.


Az órát januárban állítják le, de a számlapok egyike a felújítás alatt is mutatni fogja a pontos időt.


Érdekesség, hogy az óra a tervek szerint a felújítása után sokkal inkább fogja tükrözni az Augustus Pugin által készített eredeti terveket. A keretek a mostani fekete-arany színüket ugyanis az 1980-as években nyerték el.

Építészettörténészek most azon fáradoznak, hogy visszaadják a számlapok keretének eredeti, vélhetően zöld és arany színét, amelyet néhányak szerint az 1930-as évekig királykék is tarkított.