Szexrabszolga szobrokat helyeztek a szöuli buszokra

2017.08.14. 13:09

A második világháború koreai szexrabszolganőiről készített szobrokat helyeztek el a szöuli buszokon. Ennek célja, hogy emlékeztessék az utasokat a vigasznők tragikus sorsára, amiket a japán hadsereg kényszerített rájuk.

A fent említett szobrok hagyományos öltözéket viselnek, a női alakok ökölbeszorított kézzel, kifejezéstelen arccal merednek a távolba, vállukon pedig egy apró madár pihen.

A szobrok mindössze öt buszra kerültek fel, és előreláthatóan csak szeptemberig kísérik az utazókat.

A projekt a szöuli közlekedési vállalat vezetőjének volt az ötlete és azt mondta, a város vezetésének semmi köze az ötletéhez.

Utasok felvételt készítenek a második világháború alatt a megszálló japán katonák által prostitúcióra kényszerített dél-koreai nőknek emléket állító szoborról a szöuli 151-es buszjáraton a szexrabszolgaság emléknapján, 2017. augusztus 14-én.Forrás: MTI/EPA/YNA/-------------------

A szöuli polgármester annak jeléül, hogy elkötelezett a szexrabszolgák ügye iránt, felült az egyik buszra. Azt mondta a kezdeményezés lehetőséget ad arra, hogy az emberek leróják tiszteletüket az áldozatok előtt.

A buszon a szobrok mellett egy narráció is elhangzik, mégpedig egy 2016-os dél-koreai film részleteit lehet hallani. Azokat a buszokat választották ki, melyek elhaladnak a Japán Nagykövetség előtt is.Emellett kihelyeztek egy szobrot a nagykövetség, valamint a puszani japán konzulátus előtt is. Japán az alkotások mihamarabbi eltávolítását követeli.

A második világháború idején csaknem 400 ezer ázsiai nőt kényszerítettek a japán katonák "vigasztalására" és szórakoztatására. Az áldozatok nagy része kínai és koreai volt.

2015 decemberében Szöul és Tokió megállapodást kötött, amelyben a japán kormány bocsánatot kért, és elismerte felelősségét a történtekért, valamint egymilliárd jent (2,3 milliárd forint) ajánlott fel a koreai áldozatokat támogató szöuli alapítvány számára.