Több mint kétszázan haltak meg a Dél-ázsiai árvizek következtében

2017.08.15. 19:09

Legalább 221 ember halt meg és több mint másfél millió kényszerült otthona elhagyására az elmúlt napokban Nepálban, Indiában és Bangaldesben a monszun okozta árvizek és földcsuszamlások következtében - közölték kedden a három ország hatóságai.

A természeti katasztrófa által legjobban sújtott Nepálban a heves esőzések a lakosság közel 20 százalékát érintették, lakóépületek ezrei dőltek romba, súlyos károk érték az állatállományt.
A legfrissebb rendelkezésre álló információk szerint 111 ember halt meg, 35 embernek veszett nyoma - közölte kedden a nepáli parlamentben Dzsanardan Sarma belügyminiszter. A Katmanduba látogató Vang Jang kínai miniszterelnök-helyettes kedden országa nevében egymillió dolláros segélyt ígért Nepálnak a katasztrófa következményeinek felszámolására.

Az ország déli részében fekvő, sűrűn lakott alföldek alkotta Terai térség alaposan megszenvedte a monszunesőket. Ez az ország legtermékenyebb területe, és a pusztításnak súlyos hatása lehet az ország gazdaságára.

A szomszédos Indiában a hatóságok kedden 81 halottról számoltak be, legtöbben az ország keleti és észak-keleti térségeiben vesztették életüket. Északkelet-Indiában továbbra is szünetel a vasúti közlekedés, Asszám szövetségi államban mintegy kétszázezren menekültek ideiglenes táborokba.

Bangladesben, ahol az ország területének egyharmadát borítja az ár, 29 halottat számoltak össze, másfélmillió embert pedig elzárt az árvíz a külvilágtól - közölte Reaz Ahmed, a katasztrófa-elhárítás vezetője. A Nepáltól délkeletre található országban közel 1200 menedéket állítottak fel, a hadsereget is bevetették az ország északi részén fekvő gát megerősítésére, a katonák részt vesznek a mentésben is.

A nepáli Vöröskereszt figyelmeztetett, hogy az ivóvíz- és az élelmiszerhiány miatt humanitárius katasztrófa alakulhat ki a szegény himalájai országban.

A délkelet-nepáli Szaptari körzetben a lakosok a kormányt okolják a károk nagysága miatt, amiért nem sikerült megoldania az évente lesújtó árvizet okozta problémákat, és a központosítás miatt késlekedik a lakosság megsegítése is.

Az árvíz a nepáli Csitván vadrezervátumot sem kímélte: elpusztult egy ritkának számító, védett egyszarvú rinocérosz.