Migrációs válság: Olaszország háborút hirdetett

migráns Olaszország Földközi-tenger Líbia
Migrants wait to be rescued by the Aquarius rescue ship run by non-governmental organisations (NGO) "SOS Mediterranee" and "Medecins Sans Frontieres" (Doctors Without Borders) in the Mediterranean Sea, 30 nautic miles from the Libyan coast, on August 2, 2017. Italy on August 2, 2017 began enforcing a controversial code of conduct for charity boats rescuing migrants in the Mediterranean as new figures revealed a sharp drop in the numbers of people arriving from Libya. / AFP PHOTO / Angelos Tzortzinis
Vágólapra másolva!
Magára hagyta Olaszországot Európa a migrációs válságban – mondta Angelino Alfano olasz külügyminiszter. Az olasz kormány jelentős szigorításokat vezetett be a migránsáradat megállítására. A szigorítások miatt a Soros Györgyhöz köthető civil szervezetek (NGO-k) egyelőre visszavonulót fújtak a Földközi-tengeren. Így az illegális migráció további visszaszorulása várható, miután a szigorítások miatt már júliusban kevesebb illegális bevándorló érkezett.
Vágólapra másolva!

Egyedül nem tudjuk megoldani a migrációs válságot, úgy tűnik, Európa magára hagyta Olaszországot – mondta Angelino Alfano olasz külügyminiszter a Bild című német napilapnak. Alfano arról is beszélt, hogy szemben 2015-tel most nem a Közel-Keletről, hanem főként Afrikából érkeznek a bevándorlók. Őket embercsempészek szállítják a líbiai partokra, ahol csónakokkal indulnak el. Jelentős részüket néhány kilométer után felvették a Földközi-tengeren cirkáló NGO-hajók. Olasz ügyészek több vizsgálata is egyértelműen kimutatta, hogy az embercsempészek és a civilek együttműködnek.

Közben Ausztria azzal fenyegette meg Olaszországot, hogy

lezárja az olasz-osztrák határt a migránsok miatt.

„Mindezt az ottani választási kampánynak tudom be" – mondta Alfano. Pedig az osztrákok ugyanazt teszik, mint az olaszok - védik a határaikat.

Angelino Alfano olasz külügyminiszter szerint magukra hagyták őket Forrás: AFP/Alberto Pizzoli

Közel 100 ezren érkeztek Olaszországba

Időközben kiderült, hogy több mint a felével csökkent a Földközi-tengeren át Olaszországba érkező migránsok száma júliusban az azt megelőző hónaphoz képest, a helyi hatóságok az utóbbi három évben most regisztrálták a legkevesebb új bevándorlót. Júliusban a négy legfőbb migrációs útvonalon összesen 15 400-an érkeztek az Európai Unió területére.

Az idei év első hét hónapjában mintegy 127 ezer új menedékkérőt regisztráltak az EU-ban, ami kétharmadával kevesebb, mint 2016 azonos időszakában volt.

Ebből 94 ezren Olaszországba érkeztek,

akiknek a többsége nigériai, bangladesi, guineai és elefántcsontparti állampolgár volt. Az olasz partokra júliusban 10 160-an érkeztek Észak-Afrikából, ez 57 százalékos csökkenést jelent a júniusi adatokhoz képest.

Továbbra is nagyon sokan érkeznek az olasz partokhoz Forrás: AFP/Angelos Tzortzinis

A számok mérséklődéséhez több tényező hozzájárult. Szerepet játszottak a kedvezőtlen tengeri viszonyok, a Líbiában lévő egyik főbb indulási pont környékén kirobbant összecsapások, de a legjelentősebb tényező a líbiai parti őrség határozottabb fellépése volt. A Földközi-tenger nyugati részén húzódó útvonalon át idén eddig nagyjából 11 ezren érkeztek, ebből 2300-an az előző hónapban,

ami a négyszerese a tavaly júliusi adatoknak.

Itt a bevándorlók legnagyobb csoportját az elefántcsontparti, a marokkói, a gambiai és a guineai állampolgárok alkották.

Keményebb törvények

A nem kormányzati szervezetek (NGO) munkáját szabályozó magatartási kódex és a líbiai partok ellenőrzésének szigorítása fordulathoz vezetett a földközi-tengeri migrációban – mondta korábban Angelino Alfano. Következő lépésként a nemzetközi jog szerinti migránstáborok felállítását jelölte ki Líbiában. Alfano a La Stampa című olasz napilapban megjelent interjúban kijelentette, hogy a fordulat Fájez esz-Szarrádzsnak, az ENSZ által elismert líbiai nemzeti egységkormány miniszterelnökének köszönhető, mert

segítséget kért Olaszországtól és Európától a líbiai partok ellenőrzéséhez:

az így kapott eszközökkel és forrásokkal Líbia megerősítette parti őrségét, valamint növelte hatáskörét a partjai előtti tengeren.

Szigorították az NGO-kra vonatkozó szabályokat Forrás: AFP/Angelos Tzortzinis

Ezzel párhuzamosan a tengeri mentésben részt vevő NGO-k munkáját Olaszország magatartási kódexszel szabályozta, ami a szicíliai ügyészségeknek az NGO-król folytatott vizsgálatainak köszönhető.

Az ügyészi vizsgálat "megfelelő kontextust" teremtett az NGO-kódexhez

- mondta az olasz diplomácia vezetője, majd így folytatta: "a Földközi-tenger túlsó (afrikai) partján változik a szélirány: most gyorsan e szerint kell vitorláznunk, hogy leállítsuk az emberkereskedelmet". Hangsúlyozta, hogy a migránsokkal teli hajók gyérülésével visszaesik a tengerbe veszők száma is. Következő lépésnek nevezte, hogy a nemzetközi jognak megfelelő migránstáborokat állítsanak fel Líbiában, amihez szerinte milliárdos befektetés kell.

Meghátráltak Soros szervezetei

Még a hétvégén jelentette be az Orvosok Határok Nélkül és a Sea Eye után a Save the Children nevű szervezet is, hogy felfüggeszti mentőmunkáját a líbiai partoknál. Az NGO-k nyilatkozata szerint az olasz és a líbiai hatóságok intézkedései miatt nem tudnak tovább felelősséget vállalni hajóik legénységének biztonságáért, főleg az után, hogy a líbiai kormány pár napja módosította a hatáskörébe tartozó tengeri mentési övezet határait, és ezzel lényegében kitiltotta az ország felségvizeiről a nem kormányzati szervezetek mentőhajóit. A korábbi néhány kilométerről több mint száz kilométerre növelte azt a biztonsági sávot, ahova az NGO-k hajói nem mehetnek be.

Több, Soros Györgyhöz köthető szervezet felfüggesztette a tevékenységét Forrás: AFP/Angelos Tzortzinis

Néhány nappal az után, hogy kiderült, az olasz ügyészség szerint a magát a legtisztább humanitárius szervezetnek tartó Orvosok Határok Nélkül összejátszhatott az embercsempészekkel az olasz partoknál, idézést kapott egy migránssegítő pap is Trapani szicíliai ügyésztől. A magát Don Mosénak szívesen nevező pap, Mussie Zerai saját maga beszélt erről az AFP római tudósítójának. Trapani ügyésznél kell megjelennie,

a gyanú szerint törvénytelen eszközökkel segíti a migránsokat.

Mussie Zerai maga is migráns, 15 éves volt, amikor Eritriából Olaszországba érkezett. 45 évesen döntött úgy, hogy pap lesz. Sok migránsnak megvan Mussie Zerai telefonszáma, állítólag sokszor már a hajóról hívják. Tavaly egyébként még olyan hírek terjedtek, hogy felmerült: Nobel-békedíjra jelölik. Trapani ügyész egyébként a sok tekintetben Soros Györgyhöz is köthető Orvosok Határok Nélkül mellett a Save the Children nevű civil szervezet tevékenységét is vizsgálja, az ügyészség az ő esetükben is törvénytelenségekre gyanakszik.

Ezzel az embercsempészek által kialakított migrációs útvonal a Líbia-Olaszország vonalról a Marokkó-Spanyolország vonalra megy majd valószínűleg át. Ott jóval könnyebb ugyan átkelni (a Gibraltári-szoros miatt), Marokkó ugyanakkor - Líbiával ellentétben - stabil állam, így jóval nehezebb dolguk lesz az embercsempészeknek.