Újra megjelentek Szerbiában a fertőzött szúnyogok

2017.08.15. 16:09

A belgrádi Batut Közegészségügyi Intézet jelentése szerint a közeljövőben további megbetegedésekre lehet számítani a nyugat-balkáni országban.

Tavaly 17 esetet regisztráltak, és ketten haltak bele a fertőzésbe, 2013-ben pedig 238-an betegedtek meg, és 32 ember bele is halt a fertőzésbe.

A vírust a szúnyogok terjesztik. Az első megbetegedések általában július második felében jelentkeznek, a legtöbb beteget pedig augusztusban és szeptemberben regisztrálják. A legnagyobb veszélyben az idősebbek vannak, akiknek gyengébb az immunrendszerük, valamilyen krónikus betegségben, magas vérnyomásban, cukorbetegségben, szívritmuszavarban vagy idegrendszeri zavarban szenvednek.

Fotó: Talán Csaba

A nyugat-nílusi lázat okozó vírust először 1937-ben Ugandában azonosították, és 1950-ben Egyiptomban okozta az első nagyobb járványt. A vírusgazdák a madarak.

Embereknél a fertőzöttek 80 százaléka tünetmentesen vészeli át a betegséget, és vélhetőleg életre szóló immunitás alakul ki. Az esetek ötödében a megbetegedés túlnyomórészt enyhe tünetekkel - láz, izomfájdalom, fejfájás, nyirokcsomó-megnagyobbodás, bőrkiütések - jár, magától gyógyul.

Az esetek kis hányadában (1 százalék körül) azonban a fertőzés agyhártya- vagy agyvelőgyulladást okozhat, ami bénuláshoz, kómához vagy a beteg halálához vezethet.