Ő gyilkolt Barcelonában

2017.08.17. 20:02

Driss Oukabir muszlim férfi bérelte és vezette a furgont, amivel a tömegbe hajtott.

Driss Oukabir rendőrség fotóForrás: elpais.com/

Driss Oukabir marokkói származású francia állampolgár, eredetileg a francia Marseille-ből származik, de a Barcelonától több mint száz kilométerrel északra található Ripollban lakott, és legálisan tartózkodott Spanyolországban.

A férfi büntetett előéletű, a rendőrségi források szerint 2012-ben szabadult a börtönből. Arra vonatkozó információkat, hogy korábban miért ült börtönben, a rendőrség nem közölt.

A Facebook közösségi oldalon található adatlapja alapján az elmúlt hetekben több alkalommal tett közzé bejegyzéseket, amelyekben videofelvételekkel és képekkel kiegészítve elítélte az arabok elleni "gyarmatosítást".

Egy általa megosztott videofelvétel szerint például "a cionizmus a zsidó nép vezetését és felsőbbrendűségét hirdető mozgalom, a zsidó felszabadítás hazugságába bújtatva".
A Facebook órákkal a merénylet után eltávolította oldaláról Oukabir adatlapját, aki több fenyegetést is kapott a támadás óta.

A merényló egy fehér furgonnal késő délután a tömegbe hajtott Barcelonában az egyik sétálóutcában, ezzel megölve 13 embert. A sérültek száma eléri a harminckettőt, gyerekek is vannak közöttük.