Mit tudunk eddig a merényletekről?

2017.08.18. 12:45

Keveset tudni egyelőre a spanyolországi merényletekről. A rendőrség inkább cselekszik és nem a kommunikációval foglalkozik. Sok a találgatás. Már kiadott híreket később visszavonnak. A történtek után még 24 óra sem telt el. Mit lehet eddig biztosan tudni? A cikk folyamatosan frissül.

Ámokfutás Barcelonában

Barcelona mindig pezsgő sétálóutcája, a La Rambla 1,2 km hosszú: a Katalónia tértől a tengerpartig tart, nagyjából a közepénél található a híres piac, a La Boqueria. Csütörtök délután öt óra előtt egy fehér furgon elindult a Katalónia tér felől és cikk-cakkban haladva igyekezett elütni minél több járókelőt. A La Rambla mindig tömve van turistákkal, mire a furgon a La Boqueria magasságában egy újságosbódénak ütközve elakadt tizenhárom halott és több mint száz sebesült feküdt a La Ramblán, összesen huszonnégy ország állampolgárai. A sérültek között egy magyar is van. Ennyit tudunk, ezen kívül semmi sem biztos, a veszteségstatisztika is változhat még, a halottak száma tovább nőhet, ahogy nemrég bejelentették, hogy 13 helyett már 14 halálos áldozat van.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Kik tették?

Az Iszlám Állam vállalta magára a támadás megszervezését, amely illeszkedik az eddig Európa más nagyvárosaiban is végrehajtott gázolásos merényletek sorába. A fehér furgont egy marokkói származású, 28 éves francia állampolgár bérelte. Ő feladta magát a rendőrségen és azt állította, hogy ellopták tőle az iratait és visszaéltek velük. Tegnap este még az állt a hírekben, hogy az elakadt furgonból egy vagy két ember ugrott ki és bemenekült egy török étterembe. Később nem szóltak róla a híradások, hogy bárkit is elfogtak volna a La Ramblán.

Rémült emberek a terrortámadás után az utcánForrás: AFP/Javier Soriano

A rendőrség mindössze annyit közölt, két személyt letartóztattak, mindketten marokkói származásúak, egyikük spanyol, a másikuk marokkói állampolgár. Egyiküket Barcelonától száz kilométerre, egy Ripoll nevű városban fogták el, a másikukat Alcanarban, Barcelonától kétszáz kilométerre. Nincs róla információ, hogy a merénylőket fogták el vagy a segítőiket. Később egy harmadik embert is letartóztattak, összesen nyolcan vehettek részt az egész megszervezésében, és egy terrorista sejt tagjai lehetnek mindannyian.

KAPCSOLÓDÓ CIKK

Valaki át akart törni az ellenőrző gyűrűn

Csütörtök éjjel Barcelonától északra egy ellenőrző pontnál lefékezett egy autó és a sofőrje gyalog elmenekült. Az utasülésen viszont megtalálták az autó tulajdonosát, akit késsel öltek meg. Elképzelhető, hogy az egyik menekülő terrorista szerzett így magának járművet.

Gázolásos merénylet Cambrilsban

Az éjszaka folyamán, nyolc órával a barcelonai merénylet után Cambrils katalán üdülőváros tengerparti sétányán egy Audi A3-as hajtott a járókelők közé, a járőröző rendőrök azonnal lőni kezdtek rá, ennek köszönhetően csak hét sérültje van a gázolásos merényletnek. Az autóban ülő öt terrorista meghalt, mindegyikükön robbanómellény volt, de ezeket nem tudták működésbe hozni. Később kiderült, azért, mert nem voltak igaziak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK

Rejtélyes gázrobbanás Alcanarban

Még szerdán, Alcanarban történt egy robbanás: egy házban nagy mennyiségben gázpalackok voltak felhalmozva. Egy embert meghalt, hat megsérült. Elképzelhető, hogy a terroristák robbantásos merényletre is készültek, de valami hiba történt a robbanószerkezet összeállításakor. Josep Lluís katalán rendőrfőnök szerint lehet, hogy az alcanari ház bérlői éppen robbanóeszközök készítésével kísérleteztek.

Az első, azonosított áldozatok

Már tudni lehet pár nevet, egyikük egy családapa, aki a családjával sétált, a szemük láttára halt meg.

KAPCSOLÓDÓ CIKK