Újabb migránstábort számoltak fel Párizsban

A Párizs külvárosában lévő illegális sátortáborból körülbelül 1000 afrikai menekültet szállítottak el buszokkal.
Vágólapra másolva!
Több mint ezer migránst költöztettek ki péntek reggel a párizsi körgyűrű északi részén fekvő Porte de la Chapelle-nél az elmúlt hetekben illegálisan kialakított sátortáborból. A francia fővárosban ez volt a 35. hasonló eljárás.
Vágólapra másolva!

A zuhogó esőben a hajnali óráktól kezdve 350 rendőr gyűjtötte össze az ott tartózkodó, többségükben Afganisztánból, Szudánból, Szomáliából és Eritreából érkezett migránsokat, akiket buszokkal szállítottak el - jelentette az AFP francia hírügynökség tudósítója a helyszínről.

A Párizs külvárosában lévő illegális sátortáborból körülbelül 1000 menekültet szállítottak el buszokkal. Forrás: MTI/EPA/Yoan Valat

A pénteki evakuálás előtti napon több mint ezren tartózkodtak a táborban - mondta el Pierre Henry, a France Terre d'Asile (Franciaország, a menedék földje) nevű civil szervezet főigazgatója.

Ezek a jogellenesen felállított táborok nagy veszélyt jelentenek mind a lakóik, mind a helyi lakosok biztonságára és egészségére. A táborból kiköltöztetett embereket a párizsi régió tornatermeiben szállásolják el, és közigazgatási jogállásukat teljes és alapos vizsgálatnak vetik alá, majd a helyzetüktől függően irányítják tovább őket

- indokolta a döntést közleményében a párizsi régió rendőrkapitánysága.

A francia kormány július közepén ismertette a migránsokra vonatkozó tervét, amely szerint több mint 12 ezer férőhelyet hoznak létre a menedékkérők részére. Civil szervezetek bírálták a tervet, mondván, hogy "ez csak egy sokadik módosítás a sehová sem vezető politikán".

A tavaly novemberben Párizs északi részében megnyitott, 400 ágyas befogadóközpont, amelyben azóta 12 ezer embert helyeztek el, az illegális táborok létrehozását volt hivatott megakadályozni, de egyetlen ilyen franciaországi létesítményként aligha képes a jelenlegi ütemben fogadni az új érkezőket.

Anne Hidalgo párizsi főpolgármester júniusban megkongatta a vészharangot, hogy

ha nem létesítenek további befogadóhelyeket, és azt is kérte, hogy Franciaország-szerte hozzanak létre ilyen újabb létesítményeket.