A hatalom megragadásának nevezte az amerikai külügy, azt hogy a Nicolas Maduro venezuelai elnök által létrehozott alkotmányozó nemzetgyűlés törvényalkotói hatáskörökkel ruházta fel önmagát.

Az amerikai külügyminisztérium közleményében azt taglalja, hogy az alkotmányozó nemzetgyűlés voltaképp azt akarja elérni, hogy a demokratikusan megválasztott nemzetgyűlés helyébe, egy minden törvény felett álló önkényuralmi bizottság lépjen.

Egészen péntekig, Venezuelában csak a kongresszus hozhatott törvényeket, ahol 2015 óta az ellenzék van többségben. Pénteken viszont összeült az alkotmányozó nemzetgyűlés ahol egyhangúan elfogadták, hogy az törvényhozói hatáskörrel ruházza fel önmagát.

Ezután olyan hírek keltek szárnyra a helyi sajtóban, miszerint a parlamentet is feloszlatták, de ezt Delcy Rodriguez, az alkotmányozó nemzetgyűlés elnöke megcáfolta.

Az Egyesült Államok "az egész félteke demokráciájára mért csapásnak" nevezte az alkotmányozó nemzetgyűlés megválasztását, és büntetőintézkedéseket léptett életbe Venezuela ellen.