Hosszú megbeszélést tartott Donald Trump amerikai elnök közeli munkatársaival Amerika új afganisztáni stratégiájáról pénteken.

Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője Camp Davidben – a mindenkori amerikai elnökök hivatalos hétvégi rezidenciáján, Washington közelében – este elmondta az újságíróknak, hogy az elnök hosszas megbeszélést folytatott Herbert McMaster nemzetbiztonsági tanácsadóval és a Nemzetbiztonsági Tanács több munkatársával Afganisztánról. Áttekintették a követendő stratégiára vonatkozó elképzeléseket, de a megbeszéléseket még a hétvégén folytatják, és várhatóan

csak ezt követően születik döntés az afganisztáni stratégiáról. 

A szóvivőnő szerint nemcsak Afganisztánra, hanem egész Dél-Ázsiára vonatkozó új stratégiai elképzeléseket vázoltak fel a szakértők Donald Trumpnak. Az új stratégia „az amerikai érdekek védelmét szolgálja Dél-Ázsiában”. A szóvivő azt is mondta, hogy au elnök „tanulmányozza és mérlegeli az opciókat, és megfelelő időben megteszi a szükséges bejelentést”. A nemzetbiztonsági tanácsadó és munkatársai egyébként egyértelműen csapatnövelést javasolnak.

McMaster már egy július közepén tartott egyeztetésen is amellett foglalt állást, hogy 3000-5000 fővel kellene növelni az Afganisztánban lévő amerikai csapatok létszámát. További lehetőségként merült fel a jelenlegi 8400 fős csapatlétszám változatlan szinten tartása, vagy csak nagyon szerény mértékű növelése. A nemzetbiztonsági tanácsadó által előterjesztett egyik lehetőség még az is, hogy csökkentik ugyan a csapatok létszámát, de közben erősítik a hírszerzési tevékenységet és a drónos csapásméréseket.

Donald Trump, 45. amerikai elnökForrás: AFP/Saul Loeb

A Camp Davidben tartott megbeszéléseken szó volt arról is, hogyan kéne alakítani a Pakisztánnal való kapcsolatukat. Egyelőre az is előfordulhat, hogy Pakisztánt akár

felvehetik a terrorizmust támogató államok listájára,

hacsak nem tesznek meg mindent az afgán tálibok és a legveszélyesebbnek tartott pakisztáni terrorszervezet, a Hakkani-hálózat vezetőinek kézre kerítéséért.

Elemzők közben arra is felhívták a figyelmet, hogy James Mattis védelmi miniszter júliusi kabuli látogatásakor megerősítette Asraf Gáni afgán elnöknek, hogy az Egyesült Államok

változatlanul elkötelezett az afgán kormányzat mellett.

A védelmi miniszter a héten Washingtonban újságíróknak azt mondta, hogy „nagyon, nagyon közel állnak” a döntéshez az új afganisztáni stratégiát illetően. A héten még az is szóba került, hogy elfogadják Eric Prince üzletember, egy haditengerészeti elitegység egykori parancsnokának javaslatát, hogy szerződéses biztonsági szakemberek vegyék át az amerikai csapatok feladatainak legalább egy részét. James Mattis nem erősítette meg egyértelműen ezt a lehetőséget, de újságíróknak azt mondta: ez a megoldás is része lehet az új afganisztáni stratégiának.