Nyolc járókelőt késsel megsebesített szombaton egy férfi az oroszországi Szurgut városában - jelentették orosz hírügynökségek. Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet időközben a támadás elkövetőjeként jelentkezett a szócsövének számító Aamák hírügynökségen keresztül.

A támadás a reggeli órákban történt a Hanti-Manysi Autonóm Körzethez tartozó Szurgut városában. A támadó a város központi utcáin késsel hadonászva megsebesített nyolc embert. Mindnyájukat kórházba szállították, négynek súlyos az állapota, műtétet hajtanak végre rajtuk.

Egyes, ugyancsak hatósági közlések szerint nem nyolcan, hanem heten sebesültek meg.

A hatóságok tájékoztatása szerint a rendőrök azonnal a támadás helyszínére érkeztek,

megpróbálták őrizetbe venni a férfit, de mivel ellenállást tanúsított, lelőtték.  

Szurgut, 2017. augusztus 19.Forrás: MTI/EPA/Orosz belügyminisztérium/

 A rendőrség azonosította a támadót, egy 23 éves helyi lakost. A késelő álarcban volt, és a rendőrség ellenőrzi, hogy voltak-e mentális problémái.

Az Iszlám Állam vállalta a támadást

Az Iszlám Állam katonái közé tartozott az elkövető - hangoztatta az iszlamisták hírügynöksége. A terroristák megszokott csatornáin keresztül terjesztett közlemény hitelességét egyelőre nem sikerült ellenőrizni.

Az orosz hatóságok szerint nem terrorcselekmény történt, meglepő viszont, hogy a vizsgálatot az ügyben Alekszandr Basztrikin, az orosz Nyomozó Bizottság vezetője vette a kezébe.