Terrorizmussal összefüggő bűncselekményként kezeli a finn rendőrség a péntek délutáni turkui késeléses támadást, a gyilkos egy 18 éves marokkói férfi volt - közölte szombaton a finn rendőrség.

Forrás: AFP/Lehtikuva/Linda Manner

A marokkói támadó péntek délután megölt két embert és nyolcat megsebesített a Helsinkitől 150 kilométerre nyugatra fekvő Turku városában. A rendőrség lábon lőtte, és őrizetbe vette, azóta pedig további öt embert vettek őrizetbe,az ő kihallgatásukat megkezdték. Ahogy írtuk korábban, eddig sem zárták ki a rendőrök a terrortámadás lehetőségét, mostanra viszont már hivatalosan is

terrorizmussal összefüggő bűncselekményként kezelik a tömeges késelést. 

Kifejezetten egy terrorhálózatra gyanakodnak, egyébként pedig már júniustól eleve felemelték a terrorkészültséget Finnországban, mert arra számítottak, hogy az Iszlam Állam merényletre készül.

Forrás: AFP/Kirsi Kanerva

A rendőrség szombati tájékoztatása szerint mindkét halálos áldozat finn volt, de a sebesültek között vannak külföldiek is, két svéd és egy olasz állampolgár. A sérülteket a Turku egyetemi kórházban ápolják. Három sérültet az intenzív osztályon látnak el.