Az Iszlám Állam egyik erős bázisa ellen indul Irak

Vágólapra másolva!
Az iraki miniszterelnök bejelentette vasárnapra hajnalban, hogy megkezdődött a hadsereg támadása, amivel Tell-Afar várost felszabadítják az Iszlám Állam uralma alól.
Vágólapra másolva!

Az iraki miniszterelnök, Haider al-Abádi katonai egyenruhába öltözve mondta el vasárnap hajnalban a televízióban, hogy megkezdődött a támadás, amivel Tell-Afar városát akarják felszabadítani az Iszlám Állam uralma alól. A miniszterelnök azt mondta, hogy

az Iszlám Államnak nincs más választása, mint hogy megadja magát,

vagy meghal a Moszultól 70 kilométerre nyugatra fekvő városért vívott harcban.

Ebben a Szíriával határos térségben Tell-Afar az Iszlám Állam utolsó erősebb bázisa, amit a kormányerők júniusban elvágták a dzsihadisták már területeitől. Katonai források szerint körülbelül

2000 fegyveres lehet a városban.

Moszult a hadsereg kilenc hónap alatt szabadította fel az Egyesült Államok vezette külföldi koalíció támogatásával. Haider al-Abádi miniszterelnök azt mondta, hogy a hadsereg különféle alakulatai oldalán rendőrök, kurd fegyveresek és a terrorizmus ellen felállított különleges milícia vesz részt a harcokban. A milícia egyébként főként síita fegyveresekből áll, és Irán támogatását élvezi. Már a korábbi ütközetekben is bevetették őket.

Az Iszlám Államnak Tell-Afaron kívül bázisai vannak Irak területén még Kirkuk és al-Anbár tartományokban is, de a „kalifátus” az elmúlt két évben óriási területeket vesztett, és feldarabolódott.