Szabadlábra helyezték vasárnap a spanyol hatóságok Dogan Akhanli német állampolgárságú török írót, akit előző nap vettek őrizetbe Ankara kérésére.

Ilias Uyar ügyvéd szerint védencét azzal a feltétellel helyezték szabadlábra, hogy nem hagyhatja el Madridot és minden héten jelentkeznie kell a rendőrségnél.

Sigmar Gabriel német külügyminiszter örült Dogan Akhanli elengedését. Rettenetes lenne, ha Törökország Európa másik végéből is ki tudná harcolni, hogy börtönbe kerüljenek olyan emberek, akik szót emelnek Erdogan elnök ellen" - üzente közleményében a német külügyminiszter és hozzátette, hogy az ügyben teljes mértékben bízik a spanyol igazságszolgáltatásban.

Sigmar Gabriel az őrizetbe vétel után telefonon beszélt Alfonso Dastis Quecedo spanyol külügyminiszterrel az esetről, és azt a véleményét fogalmazta meg, hogy a spanyol hatóságoknak nem érdemes sietniük az író kiadatásával, valamint az esetleges kiadatási eljárás intézésébe

be kell vonniuk Berlint is.

Arra kérte Quecedót, hogy a spanyol hatóságok mielőbb engedélyezzenek Akhanli számára német konzuli segítséget.

Ahogyan azt korábban megírtuk, a török származású, Németországban élő és német állampolgársággal rendelkező Dogan Akhanli írót szombaton vették őrizetbe grenadai házában Törökország kérésére.