A Fülöp-szigeteki katolikus egyház feje szót emelt vasárnap az ellen, hogy a rendőrség kábítószer-ellenes hadjáratának nagyon sok halálos áldozata van.

Az elmúlt héten különösen sok, összesen 76 olyan embert öltek meg a Fülöp-szigeteki rendőrök, akit drogbűnözéssel gyanúsítottak. Volt olyan nap is, amikor 32 emberrel végeztek a fővárostól, Manilától északra található Bulacan tartományban. A Fülöp-szigetek lakosságának több mint 80 százaléka katolikus, így Luis Tagle bíborosnak, manilai érseknek nagy befolyása van. Az érsek vasárnap írt körlevelet, amiben arra kérte a rendőröket, hogy kíméljék meg a drogbűnözéssel gyanúsított, de védtelen emberek életét. „A kábítószert

nem szabad csupán politikai vagy bűnügyi kérdésnek tekinteni.

Ez humanitárius probléma, amely mindannyiunkat aggaszt” - írta az érsek.

Dordrigo Duterte 2017 májusábanForrás: AFP/Noel Celis

Rodrigo Duterte államfő egy éve van hivatalban, és azóta – hivatalos közlések szerint –  körülbelül

3500 embert öltek meg,

és több mint 95 ezer embert vettek őrizetbe országszerte a hatóságok a különböző kábítószer-ellenes akciókban. Emberi jogi csoportok szerint azonban ennél jóval több lehet a kampány halálos áldozatainak tényleges száma.

Dutertét számos bírálat érte drogháborúja miatt, egyrészt a halálos áldozatok nagy száma, másrészt az alapvető emberi jogok megsértése miatt. Duterte a múlt hónapban leszögezte, hogy nem készül visszafogni a halálos áldozatok miatt hevesen bírált drogellenes kampányát.