Az amerikai haditengerészet a hétfői szingapúri hajóbaleset következtében átmenetileg felfüggeszti tevékenységét. John Richardson admirális, a haditengerészet műveleti főparancsnoka az után kérte a műveleti szünetet, hogy a John McCain amerikai hadihajó hétfőre virradóra Szingapúrnál összeütközött egy tartályhajóval.

A főparancsnok Facebookon kért műveleti szünetet

Erre azt követően került sor, hogy John Richardson admirális, a haditengerészet műveleti főparancsnoka hétfőn délelőtt a hivatalos Facebook-oldalán felhívást tett közzé, amelyben "műveleti szünetet" kért. A tengernagy egyúttal a Japánban és Japán körül tevékenykedő flotta tanúsítványainak és egész kiképzésének felülvizsgálatára is felszólított.

John Richardson, utalva a John McCain amerikai hadihajó hétfőre virradóra Szingapúrnál történt ütközéses balesetére, leszögezte: Ez a második nagyobb ütközés az elmúlt három hónapban és az utolsó egy sor nagyobb incidensben, amely elsősorban a csendes-óceáni hadszíntéren történt. Az admirális hozzátette: "ez a tendencia erőteljesebb cselekvést igényel".

A műveleti főparancsnok útmutatása szerint a széles körű felülvizsgálatnak magában kell foglalnia a cselekvési tempót, a teljesítményt, a karbantartást és a személyi állományt is.

Szingapúr, 2017. augusztus 21. A megrongálódott John McCain amerikai hadihajóForrás: MTI/EPA/THE STRAITS TIMES/SPH/Desmond Foo

A szingapúri partoknál történt baleset azonnali vizsgálatát már hétfőre virradóra elrendelte az amerikai haditengerészet, a műveleti főparancsnok által szorgalmazott általános és mély vizsgálat vezetőjét Richardson admirális meg is nevezte: a feladat irányításával Phil Davidson admirálist bízta meg. Davidson a haditengerészet szakemberei mellett külső szakértőket és a magánszektort is bevon majd a vizsgálatokba.

Szingapúr, 2017. augusztus 21. A megrongálódott John McCain amerikai hadihajóForrás: MTI/EPA/THE STRAITS TIMES/SPH/Desmond Foo


Hétfőn a jordániai fővároban, Ammánban tartózkodó James Mattis védelmi miniszter egy tájékoztatón megerősítette, hogy a műveleti főparancsnok átfogó vizsgálatot rendel el. Mattis közölte: a Pentagon  "valamennyi balesetre kiterjedő átfogó vizsgálatot" folytat.

Júniusban egy torpedóromboló ütközött össze egy kereskedelmi hajóval

Szingapúr partjainak közelében a John McCain amerikai hadihajó egy görög tulajdonban lévő, de libériai zászló alatt hajózó tartályhajóval ütközött össze. Legalább tíz amerikai tengerész eltűnt, öt pedig megsérült.

Júniusban Japán partjainak közelében a Fitzgerald torpedóromboló ütközött össze egy Fülöp-szigeteki kereskedelmi hajóval. Hét amerikai matróz meghalt. A torpedóromboló kapitányát és két tisztjét felmentették a szolgálat alól, és tizenkét matróz fegyelmit kapott.