Ezrek tüntettek Chilében a migránstörvény miatt

Vágólapra másolva!
Ezrek tüntettek vasárnap a chilei fővárosban azt követelve a kormánytól, hogy a parlament elé terjesztendő új migránstörvény tartsa tiszteletben az országba érkezett külföldiek emberi jogait.
Vágólapra másolva!

A migránsok santiagói országos koordinációs szervezete hirdette meg a megmozdulást, amelyen a résztvevők nem csupán a bevándorlók emberi jogainak tiszteletben tartását kérték számon a kormánytól, hanem azt is követelték, hogy a kabinet különleges intézkedésekkel

rendezze az országban jelenleg nem regisztráltan tartózkodó, több mint kétszázezer migráns - köztük 33 ezer gyermek - helyzetét.

A chilei kormány olyan törvénytervezetet kíván a honatyák elé terjeszteni, amely korszerűsítené az 1975-ben Augusto Pinochet diktátor (1973-1993) által kihirdetett jogszabályt. Ez utóbbi ugyanis az "állambiztonság" szempontjait vette csupán figyelembe. A jelenlegi államfő, Michelle Bachelet e törvény módosítását tűzte zászlajára a 2013-ban rendezett elnökválasztási kampányában, mégpedig olyan szellemben, hogy az állambiztonsági szempontok mellett a migránsok emberi jogai is érdemben érvényesüljenek. A kormány által kidolgozott módosítást azonban több alkalommal is vissza kellett vonni, mivel heves vitákat váltott ki a belpolitikai porondon.

A migránsok koordinációs szervezete ugyan nem ismeri még a jogszabály-módosítás teljes tartalmát, de leszögezi, hogy határozottan el fogja utasítani azt, ha túlságosan szigorú megszorításokat vezet be.

A többi latin-amerikai országból származó migránsok száma a Pinochet-diktatúra óta a négyszeresére nőtt. Jelenleg ebbe

a 18 millió lakost számláló országba mintegy félmillió bevándorló érkezett, 89,5 százalékuk a térség országaiból.