Megint teherhajóval ütközött egy amerikai hadihajó

McCAIN, John
Johor, 2017. augusztus 21. A malajziai királyi haditengerészet által közreadott kép a megrongálódott John McCain nevű, irányított rakétákkal felszerelt amerikai rombolóhajó a malajziai Johor partjainál, miután kereskedelmi hajóval ütközött Szingapúr partjainak közelében 2017. augusztus 21-én. Az ütközés következtében legalább tíz tengerész eltűnt, öt pedig megsebesült. (MTI/AP/Malajziai királyi haditengerészet)
Vágólapra másolva!
Kereskedelmi hajóval ütközött egy amerikai hadihajó Szingapúr partjainak közelében, legalább tíz tengerész eltűnt, öt pedig megsebesült - jelentette közleményben az amerikai haditengerészet.
Vágólapra másolva!

A John McCain nevű, irányított rakétákkal felszerelt rombolóhajó Szingapúr keleti partjainál, a Malakka-szoros közelében ütközött egy libériai zászló alatt hajózó kereskedelmi hajóval. Az amerikai hadihajó jelentős károkat szenvedett. Az újabb jelentések szerint

az ütközés következtében legalább tíz tengerész eltűnt, öt pedig megsebesült.

Az amerikai haditengerészet közleménye szerint a szingapúri haditengerészet és parti őrség hajókkal és helikopterekkel segíti a mentést és a keresést, s már úton van a baleset helyszíne felé egy amerikai hadihajó is.

A John McCain a Dél-kínai-tengeren tett szokásos járőrözése után éppen a szingapúri kikötőbe tartott, amikor az ütközés történt. A görög tulajdonban lévő, de libériai zászlóval közlekedő kereskedelmi tanker nyersolajat szállított.

Az amerikai haditengerészet megindította a vizsgálatot a baleset okainak feltárására.

A malajziai királyi haditengerészet által közreadott kép a megrongálódott John McCain rombolóhajóról Forrás: MTI/AP/Malajziai királyi hadite/-------------------

John McCain arizonai republikánus szenátor - akiről az 1994-ben vízre bocsátott hadihajót elnevezték - Twitter-üzenetben biztosította együttérzéséről a hadihajó legénységét.

Legutóbb júniusban történt ilyen baleset, amikor

a Fitzgerald torpedóromboló Japán partjainak közelében ütközött egy Fülöp-szigeteki kereskedelmi hajóval.

Akkor hét amerikai matróz életét vesztette. A torpedóromboló kapitányát és két tisztjét felmentették a munkavégzés alól, és tizenkét matróz fegyelmit kapott.