800 kilométert tett meg egy palackposta a Földközi-tengeren

2017.08.22. 18:46

A gázai partoknál fogtak ki egy palackpostát, amelyet a görögországi Kréta szigetén dobott a tengerbe egy brit pár.

Az üvegpalack, benne egy angolul írt üzenettel és fonnyadt virágokkal, az egyik gázai strand közelében akadt Dzsihád Szoltán halász hálójába, eszerint a palackposta csaknem 800 kilométert tett meg a Földközi-tengeren.

Helló! Köszönjük, hogy kifogta ezt a palackot. Jutalmul küldünk néhány mágikus virágot. Jelenleg Rodoszon nyaralunk és szeretnénk megtudni, meddig jut el ez a palack, még ha csak a következő strandig is" - írták a "feladók", Zac és Beth, egy fiatal brit pár, mellékelve e-mail címüket is.

A gázai halász családja felvette a kapcsolatot a párral és kiderült, hogy egy Bethany Wright nevű egyetemi hallgatóról és barátjáról, Zac Marrinerről van szó, akik két hónappal korábban dobták a tengerbe a palackpostát.

Az üzenetet augusztus 15-én fogta ki a tengerből Szoltán, a halász. Sosem hitték volna, hogy eljut Gázáig!- lelkendezett az AFP-nek a palesztin férfi.

Az egy évtizede izraeli blokád sújtotta Gázai övezet lakóját, akit a halászati zónák is korlátok közé szorítanak, felkavarta a palackposta érkezése, mivel abban a határok nélküliség, a szabad mozgás szimbólumát látja.

"Halászként úgy érzem, ez a levél korlátozások nélkül haladt át határokon és nemzetközi vizeken, miközben mi halászok nem mehetünk messzebbre hat mérföldnél. Remélem, egy napon mi is ugyanolyan szabadok leszünk, mint ez a palack" - mondta a megtaláló.

Az alig 40 kilométer hosszú és 10 kilométer széles, a Hamász radikális szervezet irányította Gázai övezetet szárazföldi, légi és tengeri blokád sújtja izraeli részről, és 2013 óta gyakorlatilag zárva tartja határát az egyetlen másik szomszédos ország, Egyiptom is.

Izrael a blokád részeként szigorú ellenőrzésnek veti alá a palesztin területre érkező postát is.