Trump: Nem lesz gyors csapatkivonás Afganisztánból

TRUMP, Donald
Arlington, 2017. augusztus 22. Donald Trump amerikai elnök katonák előtt tart beszédet az arlingtoni Fort Myer katonai támaszponton 2017. augusztus 21-én. Trump nem jelentett be konkrét számokat az esetleges afganisztáni csapatnövelésről Afganisztánban, és nem kívánt határidőt sem szabni egy majdani kivonulást illetően. (MTI/EPA pool/Mark Wilson)
Vágólapra másolva!
Az amerikai elnök nem jelentett be csapatnövelést, a kivonulásról pedig csak annyit mondott, hogy nem kapkodják el, mert az a szélsőséges fegyvereseknek kedvezne. Donald Trump az arlingtoni Fort Myer támaszponton beszélt az új afganisztáni stratégiáról.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok más országokban nem a nemzetépítésért küzd, hanem a terroristák ellen - fogalmazott Donald Trump amerikai elnök az arlingtoni Fort Myer támaszponton az új afganisztáni stratégiáról mondott beszédében.

Az amerikai elnök leszögezte:

ellenzi, hogy más országokban a demokráciát az Egyesült Államok képére alakítsák.

„Nem a nemzetépítésért küzdünk, hanem a terroristák ellen” - fogalmazott.

Tisztességgel kivonulni

Hangsúlyozta, hogy az amerikaiak belefáradtak már a győzelem nélküli háborúskodásba. Az elnök megállapította: ő ösztönösen a kivonulás mellett foglalt volna állást. Amerikának tisztességgel kell majd kivonulnia Afganisztánból, méltóan a meghozott áldozatokért - tette hozzá.

A gyors és elhamarkodott kivonulás Afganisztánból légüres teret hozna létre,

amelybe a „militánsok” nyomulnának be - hangoztatta az amerikai elnök az arlingtoni Fort Myer támaszponton az afganisztáni stratégiáról mondott beszédében.

Az elnök hosszan beszélt Pakisztán szerepéről és politikájáról, hangsúlyozva, hogy Pakisztán teret és menedéket biztosít a káosz, az erőszak és a terror erői számára. Leszögezte, hogy az Egyesült Államoknak, Afganisztánnak és Pakisztánnak egyértelmű az érdeke: megakadályozni, hogy a terroristák fenyegetést jelenthessenek, sőt hogy atomfegyverekhez juthassanak.

Az új afganisztáni stratégia lényege, hogy nem időpontot jelöl meg, hanem a feltételek teljesülését tartja fontosnak a sikerhez.

Hozzátette: emiatt nem akar az Afganisztánban állomásozó csapatok létszámáról vagy további konkrét katonai hadműveletekről a nyilvánosság előtt beszélni. Mint mondta, „nem kell, hogy az ellenségeink tudjanak minderről”.

- fogalmazott Trump. Kijelentette: talán még az is elképzelhető, hogy

politikai megállapodás születhet majd a tálibok egyes elemeinek bevonásával.

Hozzátette azonban: senki nem tudja megmondani, hogy ez mikor lehetséges, és lehetséges-e egyáltalán.