Büntetett előéletű volt a barcelonai és cambrilsi merényleteket elkövető terrorsejt radikalizálásával vádolt Abdelbak esz-Szatti imám, ki is akarták utasítani az országból, de egy bíróság ezt meghiúsította - írta szerdán az El Mundo című spanyol napilap.

Az imámot 2012-ben négyéves börtönbüntetésre ítélték kábítószer-kereskedelem miatt, de két évre rá feltételesen szabadlábra helyezték.

A kelet-spanyolországi castellóni tartomány hatóságai ki akarták utasítani az országból, és öt évre meg akarták tiltani, hogy beutazhasson, de az imám ügyvédei fellebbeztek, és egy bíró érvénytelenítette a kiutasításról szóló döntést, mert nem találta őt közveszélyesnek.

De la Rubia azzal indokolta döntését, hogy a bűncselekmény, ami miatt az imámot ki akarták utasítani, "csak egyszeri, régi bűntett" volt, és esz-Szatti "régóta él és dolgozik Spanyolországban, nem jelent fenyegetést a közrendre".

Az imám a csütörtöki merényleteket megelőzően, egy alcanari házban bekövetkezett robbanásban meghalt, amikor - a rendőrség feltételezése szerint - éppen TATP robbanószert próbált előállítani, amivel a terrorsejt nagyobb, több száz halálos áldozatot követelő merényleteket készült elkövetni Barcelona-szerte.

Barcelona, 2017. augusztus 17. Sebesülteket látnak el Barcelonában, miután egy fehér furgon járókelők közé hajtott.Forrás: MTI/AP/Oriol Duran

A Sátán anyjának nevezett robbanószert akartak előállítani 

A nyomozók később a felrobbant háznál 120 butángázpalackot találtak, valamint a terroristák által a Sátán anyjának nevezett TATP (aceton-peroxid) előállításához szükséges, 500 liternyi acetont, hidrogén-peroxidot és a robbanószerek pusztítását fokozó nagy mennyiségű szöget. A hatóságok emellett rábukkantak arra a robbanómellényre, amellyel eredetileg az imám maga akart merényletet elkövetni a tervezett terrortámadásokban.

Alcanar, Spain, 17 August 2017.Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Sofia Cabanes

Belgiumban is gyanús volt az imám

Az imám a belga hatóságok előtt sem volt ismeretlen. Hans Bonte, a Brüsszel melletti Vilvoorde polgármestere az EFE spanyol hírügynökségnek adott interjújában elmondta, hogy esz-Szatti az ottani muszlim közösség körében is gyanút keltett furcsa viselkedésével, olyannyira, hogy a közösség tagjai később ki is tiltották mecsetükből. Bonte elmondása szerint a szomszédos Diegem település imámja is megkereste őket esz-Szattival kapcsolatban, aki tavaly év elején még Vilvoordéban élt.

Esz-Szatti furcsa ember benyomását keltette a közösség tagjainak, azt állította, hogy azért ment el Spanyolországból, mert ott "nem volt számára jövő", és kiáltotta magát a helyi muszlim közösség "imámjává", holott erre semmilyen felhatalmazása nem volt.Diegem imámja afelől érdeklődött, hogy esz-Szatti szerepelt-e korábban a rendőrségi nyilvántartásban, mivel kétségek merültek fel az előéletét illetően - mondta Bonte, aki hozzátette, hogy "sem az ő, sem a spanyol hatóságok nyilvántartásában nem szerepelt a terror- vagy egyéb bűncselekményekkel kapcsolatba hozható személyek listáján a +ripolli imám+ neve.

Múlt csütörtök délután Barcelona központjában egy terrorista kisteherautójával gyalogosok közé hajtott, és hatszáz méteren keresztül gázolt el járókelőket. A gázoló kereket oldott. Nyolc órával a barcelonai merénylet után, péntekre virradóra Cambrils katalán tengerparti üdülőhelyen is gázolásos merényletet követtek el, hat civilt és egy rendőrt megsebesítettek, később egyikük meghalt. A merényletekben az El Mundo adatai szerint 15-en haltak meg, és több mint 150-en megsebesültek, köztük sok külföldi. A gázolásnak egy magyar sérültje is volt.

 

Madrid, 2017. augusztus 22. A katalóniai gázolásos merényletekkel kapcsolatban letartóztatott Driss Oukabirt és társait kísérik rendőrök egy madridi bíróságra.Forrás: MTI/EPA/EFE/J. J. Guillen

Josep Lluís Trapero katalán rendőrfőnök korábbi bejelentése szerint mára mind a 12 gyanúsított vagy az igazságszolgáltatás kezén van, vagy tetteik következményeképpen megölték őket. A merényletekért felelős terrorsejt négy tagját őrizetbe vették, nyolcan viszont halottak: öttel a rendőrség Cambrilsban végzett, ketten pedig, köztük esz-Szatti, a barcelonai merényletek előestéjén haltak meg a házrobbanásban, míg Junesz Abujakubot, a barcelonai gázolásos merénylet feltételezett elkövetőjét hétfőn lőtték agyon Subirats településen.