A svéd újságírónő torzóját találták meg a tengerben Koppenhágánál

Kim Wall svéd újságíró
This family handout photo released on August 12, 2017 shows Swedish journalist Kim Wall who was allegedly on board a submarine south of Copenhagen before it sank on August 11, 2017. A Swedish journalist missing since August 11 after interviewing the inventor of a huge do-it-yourself submarine died in an accident on board the vessel and the inventor buried her at sea, Danish police said on August 21, 2017. / AFP PHOTO / TT News Agency AND FAMILY HANDOUT / Tom WALL / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / TOM WALL - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS ==
Vágólapra másolva!
A gyanús körülmények között meghalt svéd újságírónő, a 30 éves Kim Wall maradványait találták meg a koppenhágai sziget partján – közölte szerdán a dán rendőrség. A rendőrség azt már korábban megállapította, hogy a fejet, a kezeket és a lábakat szándékosan vágták le a törzsről. A torzót egy kerékpáros találta meg hétfőn a tengerparton.
Vágólapra másolva!

A DNS vizsgálatok kimutatták, hogy a hétfőn talált női torzó és Kim Wall közötti azonosságot

– jelentették be Twitter-üzenetben.

A szabadúszó újságírónőt utoljára augusztus 10-én látták a színes egyéniségként ismert polihisztor, Peter Madsen 40 tonnás, 18 méteres tengeralattjáróján, amit Madsen maga tervezet és építettet. Aznap éjszaka rejtélyes módon megszakadt a rádiókapcsolat, míg a jármű a Dánia és Svédország közötti tengerszorosban volt, majd másnap tisztázatlan körülmények között elsüllyedt egy Koppenhágához közeli öbölben.

Kim Wall svéd újságíró Forrás: AFP/Tom Wall

A nyomozást vezető Jens Moeller Jensen később sajtótájékoztatóján elmondta: a nő testéhez fémdarabot erősítettek, hogy biztosan elsüllyedjen a tengerben. A maradványt a víz mosta partra azután, hogy napokig a mélyben volt.

Jensen hangsúlyozta, hogy

az orvosszakértői vizsgálatok találtak a torzón olyan sérüléseket, amelyek azt jelzik: valaki biztos akart lenni abban, hogy a holttestből távozik a levegő és a gázok, hogy elsüllyedjen a tengerben.

A nyomozás vezetője elmondta, hogy a felszínre hozott tengeralattjáróban találtak száraz vérnyomokat is, amelyek egyértelműen Kim Walltól származnak. Az újságírónő halálának okát meg nem tudták megállapítani. Megerősítette, hogy Peter Madsent gyilkossággal vádolják.

A búvárhajó Wall megölésével gyanúsított tulajdonosa előbb azt állította, hogy a róla és találmányairól riportot készítő újságírónőt élve partra tette Koppenhágában még azon estén, letartóztatása után viszont megváltoztatta vallomását, és azt mondta, Kim Wall meghalt egy balesetben a tengeralattjárón, holttestét pedig a tengerbe „temette".

UC3 Nautilus tengeralattjáró Forrás: AFP/Peter Thompson

A hatóságok egyelőre gondatlanságból elkövetett emberöléssel gyanúsítják a társasági emberként, művészként, rakétatervezőként is ismert mérnököt. A gyanú szerint UC3 Nautilus nevű tengeralattjáróját szándékosan süllyesztette el úgy, hogy ő maga még épp megmenekülhessen.

Ügyvédje szerdán a BT című dán bulvárlappal közölte, hogy védence fenntartja korábbi vallomását, miszerint nem ölte meg Wallt és arról beszélt, hogy a torzó megtalálása nem jelenti bűnösségét.

– hangoztatta.

A búvárhajót később kiemelték és a kikötőbe vontatták, ahol átvizsgálták, de nem találtak benne senkit.