Amerikai főparancsnok: az új stratégia hosszú távú elköteleződést jelent Afganisztánban

Vágólapra másolva!
John Nicholson tábornok, az Afganisztánban állomásozó amerikai csapatok főparancsnoka szerint a nemrégiben ismertetett új amerikai stratégia hosszú távú elköteleződést jelent Afganisztánban.
Vágólapra másolva!

Nicholson tábornok meggyőződését fejezte ki, hogy az Egyesült Államok nem vall kudarcot Afganisztánban.

- mondta. Szerinte a kormányellenes, szélsőséges táliboknak csatlakozniuk kellene a békefolyamathoz, mivel a harctéren nem győzhetnek.

A főparancsnok egyetértett azzal, hogy új stratégiájában - amelyet Donald Trump elnök hétfőn fejtett ki - az amerikai kormányzat nem jelöl ki önkényesen megválasztott időpontot az afganisztáni amerikai csapatoknak az eredmény eléréséhez. Azt mondta,

ez a bejelentés a bizonyítéka változatlan elkötelezettségüknek.

Az amerikai közszolgálati rádió jelentése szerint a tábornok azt mondta, hogy az Egyesült Államok és NATO-szövetségesei új tanácsadóinak elsődleges feladata lesz az afgán hadsereg katonai kiképzésének erősítése és az afgán légierő fejlesztése.

Trump elnök hétfőn, az arlingtoni Fort Myer katonai támaszponton elmondott beszédében terjesztette elő kormánya új afganisztáni és tágabb, dél-ázsiai stratégiáját. Az elnök kilátásba helyezett mérsékelt csapaterősítést, de nem mondott konkrét számokat és időpontot.

James Mattis védelmi miniszter a héten újságíróknak megerősítette, hogy előbb részletesen áttekinti az Afganisztánban lévő amerikai katonai vezetők helyzetjelentéseit, elemzéseit és ajánlásait, ezeket összeveti majd az új stratégiával, s a védelmi minisztérium (Pentagon) csak azután hozza meg a döntést a csapatbővítés mértékéről. Joseph Votel, az amerikai hadsereg Közel-Keletért felelős főparancsnokságának tábornoka még kedden újságíróknak azt mondta: a csapatnövelés "nagyon hamar" megkezdődhet.