Azonosították az alcanari házrobbanás második halottját

Alcanar robbanás Spanyolország
Ruins lie in front of a balcony after a neighbouring house exploded in Alcanar, Spain, 17 August 2017. The incident in the small town is connected to the terrorist attacks in Barcelona and Cambrils on 17 August 2017 according to the investigator's opinion. Photo: Sofia Cabanes/dpa
Vágólapra másolva!
A katalán rendőrség (Mossos) csütörtökön megerősítette, hogy Yousseff Aalla volt az egyik halálos áldozata a múlt heti barcelonai és cambrilsi gázolásos merényletek előtti éjszaka bekövetkezett robbanásnak abban az alcanari házban, ahol a kis terrorcsoport robbanószert próbált előállítani a másnapi merényletekhez.
Vágólapra másolva!

A Barcelonától mintegy 200 kilométerrel délnyugatra fekvő Alcanarban múlt szerdán bekövetkezett robbanásban halt meg a terrorsejt radikalizálásával vádolt Abdelbak esz-Szatti imám is, valamint ugyanitt sérült meg a terrorsejt egyik tagja, Mohamed Houli Chemlal, akit a robbanást követően a Mossos őrizetbe vett.

Yousseff Aalla a második halálos áldozat, egy harmadik holttest azonosítása pedig továbbra is folyamatban van.

Chemlal kedden a spanyol központi büntetőbíróságon (Audiencia Nacional) tett vallomásában ismerte be, hogy eredetileg nagyobb szabású, pokolgépes merényletet készültek elkövetni a barcelonai és a cambrilsi merényletekért felelős terroristasejt tagjai. Ezt megerősíteni látszik, hogy a nyomozók később

a felrobbant háznál 120 butángázpalackot találtak,

valamint 500 liter, a terroristák által a Sátán anyjának nevezett TATP (aceton-peroxid) előállításához szükséges acetont, hidrogén-peroxidot és a robbanószerek pusztítását fokozó szöget nagy mennyiségben.

A nemrég azonosított Youssef Aalla annak a Said Aallának a testvére, aki részt vett a cambrilsi gázolásos merényletben, és akit négy társával együtt a katalán rendőrség lelőtt a támadás helyszínén.

Harmadik testvérük, Mohamed Aalla pedig egyike annak a négy gyanúsítottnak, akit kedden hallgatott ki a spanyol központi bíróság, valamint a tulajdonosa annak az Audi A3-as típusú személyautónak, amellyel a cambrilsi merényletet elkövették.

Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Sofia Cabanes

Mohamed Aallát a bíróság kedden ideiglenesen szabadlábra helyezte, mert a dzsihadista sejttel folytatott együttműködésére utaló jelek "nem eléggé bizonyító erejűek". A fiúk apja azt állítja, hogy Mohamed nem tett semmit, és éppen a katalóniai Girona tartomány egyik üdülőhelyén tartózkodott feleségével együtt, amikor a merényleteket elkövették.

Múlt csütörtök délután Barcelona központjában egy terrorista a kisteherautójával gyalogosok közé hajtott, és hatszáz méteren keresztül gázolt el járókelőket, majd elmenekült.

Nyolc órával a barcelonai merénylet után, péntekre virradóra Cambrils katalán tengerparti üdülőhelyen is gázolásos merényletet követtek el, hat civilt és egy rendőrt megsebesítettek, később egyikük meghalt. A merényletekben 15-en haltak meg, és több mint 150-en megsebesültek, köztük sok külföldi. A barcelonai gázolásnak egy magyar sérültje is volt.

Josep Lluís Trapero katalán rendőrfőnök korábbi bejelentése szerint mára mind a 12 gyanúsított vagy az igazságszolgáltatás kezén van, vagy tetteik következményeképpen megölték őket.

A barcelonai merényletet az Iszlám Állam vállalta magára a szócsövének számító Aamák hírügynökségen keresztül.