Csaknem hetven veszélyes terrorista megadta magát

Vágólapra másolva!
A Boko Haram nigériai iszlamista terrorszervezet csaknem hetven tagja megadta magát a hadseregnek a nyugat-afrikai ország északkeleti részén, a helyi kormányerők és az iszlamisták közti fegyveres konfliktus egyik fő helyszínén.
Vágólapra másolva!

Onyema Nwachukwu, a hadsereg szóvivője azt mondta, a hadsereg három hete folytatott rendszeresen tüzérségi és légitámadásokat a lázadók állásai ellen, addig, míg végül ez utóbbiak jobbnak látták, ha megadják magukat. Azt is mondta,

az iszlamistákat ezt követően "rehabilitációnak" vetik alá, amelynek keretében a társadalmi visszailleszkedésüket célzó "deradikalizációs" terápián vesznek részt.

A Boko Haram 2014 végén egy Belgium nagyságú területet tudhatott magáénak Nigériában, azóta viszont a hadsereg a környező államok támogatásával visszaszorította. A széttöredezett terrorcsoport ezért gerilla-hadviselésre tért át: Nigéria mellett Csád, Niger és Kamerun területén is falvakat rohant le, valamint a hatósági célpontok helyett civileket és polgári intézményeket kezdett támadni.

A Boko Haramra emellett egyre inkább jellemző, hogy merényleteihez kiskorúakat, főként kislányokat és fiatal nőket használ fel.

A terrorszervezet 2009 óta küzd egy iszlám állam megteremtéséért, elsősorban Nigéria északi részén. A harcok során már több mint 20 ezren haltak meg, és 2,6 millióan kényszerültek otthonuk elhagyására. A konfliktus teljesen tönkretette a Csád-tó térségének gazdaságát, aminek következtében a helyi lakosság nagy része nem jut elegendő élelemhez.