Az orosz főügyészség átadta a holland hatóságoknak a kért kiegészítő adatokat a Malaysian Airlines malajziai légitársaság 2014 nyarán Kelet-Ukrajnában lezuhant gépének ügyében folytatott vizsgálathoz - közölte a főügyészség szóvivője, Alekszandr Kurennoj.

Miután a holland fél közölte, hogy nehézségei vannak az Oroszország által tavaly átadott, a szerencsétlenség időpontjában a légtér állapotát rögzítő elsődleges rádiólokációs adatok dekódolásával, az orosz fél ismételten elküldte a holland fél által kért formátumban ezeket az adatokat - közölte a szóvivő.

Kurennoj felhívta a figyelmet arra, hogy a kért formátumba történt konvertálás során az elsődleges, feldolgozatlan adatok jó része elveszett.

Forrás: RIA Novosti/Mikhail Voskresenskiy

A szóvivő mind az elsődleges, mind a konvertált adatok elemzésére hivatkozva hangsúlyozta, hogy az MN17 járatot eltaláló rakétát nem lőhették ki Pervomajszkojéból, mint ahogyan azt a nemzetközi nyomozócsoport megállapította.A nemzetközi nyomozócsoport vizsgálatának első eredményei 2016 szeptemberében kerültek nyilvánosságra. A jelentésben a nyomozók megállapították, hogy az oroszbarát szakadárok ellenőrzése alatt álló kelet-ukrajnai területről lőtték ki azt a rakétát, amely 2014 nyarán megsemmisítette a maláj légitársaság Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó, MH17-es járatszámú repülőgépét.

Az utasszállító Donyeck megyében, oroszbarát szakadárok által ellenőrzött területen zuhant le 2014. július 17-én. A gépen tartózkodók közül senki sem élte túl a katasztrófát, mind a 298-an meghaltak.