Hurrikán után árvíz: most jön a neheze Texasban

Harvey tropical storm flood weather Horizontal
People walk through the flooded waters of Telephone Rd. in Houston on August 27, 2017 as the US fourth city city battles with tropical storm Harvey and resulting floods. / AFP PHOTO / Thomas B. Shea
Vágólapra másolva!
Hiába vonult el a Harvey hurrikán, a legnehezebb napok még csak most jönnek Texasban. Már a legnépesebb város, Houston is veszélyben van. Tegnap több mint 50 centiméter eső zúdult a városra, és az időjárás-előrejelzések szerint legalább ugyanennyi várható. Eddig már öten meghaltak, egyikük a várost elöntő vízbe fulladt, miközben megpróbált kimenekülni az autójából. A hatóságok az árvíz miatt már 1500-2000 mentőakciót hajtottak végre.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Meteorológiai Szolgálat (NWS) meteorológusa, Patrick Burke szerint a csapadékmennyiség átlagosan akár 1 méterre is emelkedhet. Vasárnap már derékig ért, és folyamatosan emelkedett a vízszint Houston utcáin, csónakokkal mentették az embereket.

Az országutak víz alá kerültek, a várost a mentőegységek helikopterekkel közelítették meg,

miközben Houston északkeleti elővárosában hurrikánriadót rendeltek el.

A Harvey által okozott áradás során már 1500-2000 árvízi mentésre volt szükség, mondta Harris County Sheriff, Houston rendőrfőnöke a Fox Newsnak. Mások 1200 ember kimenekítéséről számoltak be.

Houston víz alatt Forrás: AFP/Thomas B. Shea

A Harvey hurrikán ugyan trópusi viharrá szelídült szombaton, de rendkívüli nagy mennyiségű és egyelőre nem csillapodó esőzést hozott, és ezzel áradásokat okoz.

A vihar nem csupán a Mexikói-öböl part menti városaiban, hanem immár az állam belső vidékein is pusztít, elsősorban a Galveston és Houston közötti térségben, de elöntötte a víz az állam fővárosát, Austint is. Szombaton - egyetlen nap leforgása alatt - 25 kisebb tornádó volt, vasárnap délután pedig Houston északkeleti elővárosaiban hirdettek tornádóriadót. A városba vezető utak megközelíthetetlenek.

Katasztrófa sújtotta övezet

Greg Abbott kormányzó hétfőn bejelentette, hogy a Nemzeti Gárda további 3000 tagját vetették be a mentési munkálatokba, és vasárnap estére már

az állam 62 megyéjét nyilvánították katasztrófa sújtotta területnek.

Houstonban 60 csónak és 20 helikopter segíti a mentést, az államban háromszázezer embernél nincs áramszolgáltatás. Vasárnap este ki kellett üríteni az egyik nagy houstoni kórházat, s az Amerikai Vöröskereszt egyik menedékhelyét szintén fel kellett számolni az emelkedő vízszint miatt.

Hétfőtől

a város valamennyi oktatási intézménye zárva tart majd, várhatóan egy hétig.

Lezárták a Mexikói-öbölben lévő olajfúrótornyokat és az olajfinomítókat is, s eddig 250 utat és országutat kellett lezárni.

A houstoni George Bush nemzetközi repülőtéren - az előrejelzésekkel ellentétben - hétfőn mégsem indul meg a forgalom, vasárnap esti jelentés szerint

a légikikötő meghatározatlan ideig zárva marad.

Az emberek Twitter-üzenetekben jelzik a hatóságoknak, hogy hol látnak különös veszélyt.

Motorcsónakokkal mentettek embert, állatot Forrás: AFP/2017 Getty Images/Scott Olson

Sylvester Turner Houston polgármestere szintén Twitter-bejegyzésben jelezte, hogy az emberek inkább elmenekültek otthonaikból és a derékig érő vízben álltak az utcákon, de arra kért mindenkit, hogy inkább maradjon az otthonában, mert „ezzel segíthetnek a legtöbbet a mentésben résztvevőknek”.

„Ha úgy gondolnánk, hogy mivel a helyzet most rossz, és parancsot adnánk az evakuálásra, akkor egy rémálmot váltanánk valóra” - mondta Turner.

FEMA a helyzet magaslatán van

A mentési akció központját Fort Worth városában rendezte be a Szövetségi Veszélyhelyzet-kezelési Ügynökség (FEMA), amely innen szállítja a palackos vizet, élelmiszercsomagokat és generátorokat. Elemzők egybehangzóan úgy vélték, hogy ezúttal - a 2005-ben pusztító Katrina hurrikán katasztrófájával ellentétben - a FEMA nagyon felkészült, már a hurrikán érkezte előtt jelen volt Texasban, gyorsan és jól reagál az eseményekre.

Brock Long, a FEMA igazgatója azt mondta: arra készülnek, hogy

a helyreállítási munkálatok miatt akár évekig is jelen kell lenniük a vihar sújtotta vidékeken.

A károk helyreállítása évekig is eltarthat Forrás: AFP/Mark Ralston

Egyes területek hónapokig is lakhatatlanok lesznek - tette hozzá. A hivatalnak jelenleg ötezer munkatársa végez mentési munkálatokat Texasban és Louisianában, a helyreállítást és házépítést végző szakemberek már készen állnak - mondta Long.

Mind a FEMA igazgatója, mind a texasi kormányzó kiemelte, hogy Donald Trump elnök és a szövetségi kormányzat egészségügyi, valamint belbiztonsági minisztere is állandó kapcsolatban áll a texasi hatóságokkal.

Trump is felkeresi Texast

Donald Trump még pénteken katasztrófa sújtotta területnek nyilvánította Texast. A Fehér Ház szóvivőnője bejelentette: Donald Trump elnök kedden utazik a térségbe.