Feketelistára tették az Iszlám Állam egyik pénzügyi vezetőjét

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok és Irak kitiltotta pénzügyi rendszeréből az Iszlám Állam terrorszervezet egyik pénzügyi vezetőjét – jelentette be kedden a washingtoni pénzügyminisztérium.
Vágólapra másolva!

Az intézkedéssel Bagdad és Washington zárolta Szalím Musztafa Muhammad al-Manszúrnak a két ország területén fellelhető bármilyen vagyonát, valamint megtiltotta az iraki és amerikai állampolgároknak, hogy üzleti kapcsolatba lépjenek vele.

John E. Smith, a pénzügyi tárca külföldi vagyonokkal foglalkozó, a szankciók végrehajtásáért felelős hivatalának vezetője közölte: továbbra is szorosan együttműködnek az iraki kormányzattal az Iszlám Állam pénzügyi hálózatának felgöngyölítése érdekében, legyen az a dzsihadisták ellenőrizte területeken vagy azon kívül.

2014-ben Manszúr több százezer iraki dinár átutalásában nyújtott segítséget az Iszlám Államnak Moszulban,

majd pénzmosást és átutalási szolgáltatásokat végzett a terrorszervezet számára. Részt vett a dzsihadisták által iraki és szíriai területen kitermelt kőolaj értékesítésében.

Manszúr az év elején Törökországba költözött, ugyanakkor továbbra is betöltötte a terroristák Moszulért felelős pénzügyi illetékesének tisztségét – a washingtoni minisztérium szerint.

Haider al-Abadi iraki kormányfő július 10-én jelentette be hivatalosan, hogy a kormányerők kilenc hónapnyi kemény harc után visszafoglalták Moszul városát, az Iszlám Állam utolsó iraki erődítményét.