Őrizetbe vettek két embert Marokkóban, akiket azzal vádolnak, hogy közük volt a július 17-i és 18-i katalóniai merényletekhez – közölte kedden Rabatban Juan Ignacio Zoido spanyol belügyminiszter.

A két ország közötti állandó kapcsolatoknak és együttműködésnek köszönhetően a marokkói hatóságok itt Marokkóban őrizetbe vettek két embert, akinek köze volt a barcelonai és cambrilsi merényletekhez" – mondta a miniszter, de a nyomozás érdekeiben nem kívánt a részletekre kitérni.
Juan Ignacio Zoido kedden marokkói kollégájával találkozott, hogy megvitassák a 16 halálos áldozatot követelő spanyolországi támadás ügyében folyó nyomozást.

Juan Ignacio Zoido Alvarez spanyol belügyminiszter sajtótájékoztatót tart az általa vezetett terrorizmus elleni tanácskozást követően Madridban 2017. augusztus 19-én.Forrás: MTI/EPA/EFE/Fernando Alvarado

A támadásokat az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta magára, a támadások főbb gyanúsítottjai marokkói származásúak.

A marokkói belügyminiszter, Abdel-Uafi Laftit szerint a második és harmadik generációs marokkói bevándorlók európai országokban született gyermekeinek "külön figyelmet kell szentelni (...), hogy ne kerüljenek a terrorizmus hálójába, mindenekelőtt az ellenőrizetlen mecsetekbe vagy bizonyos szélsőséges imámok keze közé".

A 2M marokkói televízió által sugárzott felvételek szerint egy másik találkozó is volt kedden Rabatban, ahol magas szintű spanyol és marokkói biztonsági vezetők – közöttük Abdel-Latíf Hammusi, a marokkói kémelhárítás feje és Pablo Salas, a spanyol Guardia Civil (rendőri feladatokat ellátó katonai szervezet) hírszerzési osztályának vezetője – is jelen voltak.

Juan Ignacio Zoido 2016 vége óta most harmadszor látogatott Marokkóba, a két ország állítása szerint példamutatóan együttműködik a terrorizmus elleni harcban.