Donald Trump amerikai elnök a kormány teljes támogatását ígérte a Harvey trópusi vihar sújtotta szövetségi államoknak a texasi Corpus Christi városában Greg Abbott texasi kormányzóval tartott találkozón.

A város tűzoltóságán tartott megbeszélésen, amelyen helyi és szövetségi tisztségviselők, valamint a first lady és az elnök kíséretében lévő John Kelly kabinetfőnök voltak jelen, az elnököt Abbott kormányzó tájékoztatta a mentési munkálatokról.

Greg Abbot texasi szenátor (b) és Donald Trump amerikai elnök kezet fog az elnök felesége, Melania Trump társaságában a Harvey hurrikán okozta károkról szóló jelentést alatt a természeti csapás sújtotta Texas állambeli Corpus Christi városi tűzoltóságánForrás: MTI/AP/Evan Vucci

"Igazi csapatmunka folyik itt és mi minden korábbinál jobban akarunk dogozni" - fogalmazott Donald Trump és hangsúlyozta, hogy azt szeretné, hogy ha öt vagy tíz év múlva visszatekintenek a mostani katasztrófára, akkor azt mondhassák, "lám, így kell ezt csinálni".

"Ez nem szuperkupola"

A találkozón Greg Abbott részletesen beszámolt a vihar által eddig legjobban sújtott Houston helyzetéről, elmondta a többi között, hogy a belvárosban lévő - egyébként ötezer fő befogadására alkalmas - kongresszusi központban több mint kilencezer ember van, és mindegyikük ellátásáról gondoskodnak. Fennakadás sem az ellátásban, sem a mentésben nincs - tette hozzá.

A kormányzó fontosnak tartotta aláhúzni, hogy "ez nem a szuperkupola". Ezzel a New Orleansban lévő, kupola alakú sportcsarnokra utalt, ahol a 2005-ben pusztító Katrina hurrikán idején zűrzavar és erőszak uralkodott el. A houstoni kongresszusi központban a menekültek ételt-italt kapnak és biztonságban vannak - hangsúlyozta Greg Abbott. Megítélése szerint egyre több embert sikerül kimenekíteni a veszélyeztetett területekről.

"Minden szem, köztük az enyém is Houstonra szegeződik most" - fogalmazott a texasi kormányzó, s dicsérte a Fehér Ház eddigi teljes és gyors segítségét.

Önkéntesek százai dolgoznak

Corpus Christiből az elnök kedden délután Texas fővárosába, Austinba utazott.

Közben Washingtonban Mike Pence alelnök a belbiztonsági minisztérium tisztségviselőivel tanácskozott a mentési munkálatok részleteiről. Az alelnök az egyik texasi rádiónak nyilatkozva elmondta: jelenleg a szövetségi katasztrófa-elhárítási hivatal (FEMA) 8600 munkatársa dolgozik a vihar sújtotta területeken, a kormányzat eddig több mint két és félmillió élelmiszercsomag és kétmillió liter ásványvíz eljuttatásában segédkezett. Önkéntesek százai is a helyszínen vannak - tette hozzá Pence. Az elnökhöz hasonlóan leszögezte: a kormányzat minden szükséges segítséget megad a jövőbeni helyreállításhoz is.