Harminc év után kezdtek el újra nyomozni egy megyilkolt palesztin karikaturista ügyében. 

Az Al-Qabas nevű újság karikaturistáját, Naji Salim Hussain Al-Alit nyakon lőtték London nyugati részén, amikor munkába ment 1987-ben. A mai napig hatalmas rejtély övezi halálát és valódi gyilkosa kilétét.. Most, 30 éve elteltévelújabb információkat akarnak gyűjteni a fegyveresről és a rejtélyes alakról, aki egy szürke Mercedesből nézte végig a gyilkosságot, majd elhajtott a gyilkossal.

Al-Ali közismert volt szatirikus politikai rajzairól, melyek felháborították az arab és izraeli politikusokat, szervezeteket. Műveivel számos ellenséget gyűjtött, nem egyszer kapott halálos fenyegetéseket a különböző politikai szervektől. 

Handala Al-Ali első levédetett figurájaForrás: AFP/Awad Awad

Halálakor a közel-keleti kommentátorok azt mondták, hogy a Palesztin Felszabadítási Szervezet emberei némították. Ám ők ezt tagadták

A gyilkosság után egy pasztin fiatalt fogtak el a rendőrök, akinél robbanószert és fegyvereket találtak. A diák végül beismerte, hogy a felszabadítási szervezetnek és az izraeli titkosszolgálatnak, a Moszadnak is dolgozott. Őt végül börtönbe zárták és részben felelősnek tartják a gyilkosságért. 

Voltak szemtanúk

A tanúk közül sokan azt állították, hogy a karikaturistát egy fegyveres követte, aki végül hátulról nyakon lőtte. A gyilkost egy 25 éves közel-keleti férfinak írták le, akinek vállig érő hullámos fekete haja volt. A pisztoly dördülés után a fegyveres elszaladt, de egy másik férfi egy balkormányos, szürke Mercedessel odagurult érte majd elhajtottak. A közép-keleti küllemű sofőrt 50 év körülinek írják le, széles izmos vállai vannak.

Dean Haydon parancsnok elmondta, hogy a forrásaik szerint a férfi körülbelül negyven másodpercig követte a lövés előtt a művészt. A parancsnok abban reménykedik a BBC riportja szerint, hogy a szürke Mercedes megjelenése tervszerű volt és nem véletlen.Továbbá hiszi, hogy egyszer megtalálják a sofőrt és minden titokra fény derül. 

A fegyvert két évvel a gyilkosság után találták meg Paddingtonban. A rendőrség úgy tartja, hogy az elmúlt 30 év alatt sok minden történhetett és olyan dolgok is felszínre kerülhetnek, amik akkor még nem voltak szem előtt.