Kirobbant a paradicsomcsata Spanyolországban

Spanyolország, paradicsom, paradicsomcsata
Bunol, 20171. augusztus 30. Paradicsommal megdobált lány a kelet-spanyolországi Bunolban évente megrendezett Tomatina fesztiválon 2017. augusztus 30-án. Az augusztus utolsó szerdáján megtartott hagyományos paradicsomcsata az 1940-es évekre nyúlik vissza. Az idén 160 tonna paradicsomot dobálnak szét a mulatságban résztvevők. (MTI/EPA/Miguel Angel Polo)
Vágólapra másolva!
A paradicsomcsatát évekig ellenezték, de a város végül megadta magát a furcsa hóbortnak. A Tomatina a világ minden tájáról vonzza a kíváncsiskodókat.
Vágólapra másolva!

Az ötezer lakosú település arról híres, hogy minden évben megrendezik a paradicsomcsatát. A rendezvényre idén több mint 160 tonna szottyadt paradicsomot szállítottak kamionokon a városba, hogy a 22 ezres tömegbe öntve megkezdődhessen a háború.

Az ütközet egy órán át tartott,

a belvárosi utcákat teljesen beborította a paradicsompüré. Bőven jutott az épületekre is. A Tomatinára Japánból, Dél-Afrikából és Ausztráliából is érkeztek „harcosok".

A kelet-spanyolországi Bunolban augusztus utolsó szerdáján tartják a paradicsomcsatát Forrás: MTI/EPA-EFE/Miguel Angel Polo

A két héttel ezelőtti katalóniai terrortámadás miatt idén fokozottan ügyeltek a biztonságra. A résztvevőket ellenőrizték, a forgalom elől pedig előre lezárták a belvárost.

A Tomatina hagyománya 1945-ig nyúlik vissza, amikor fiatalok megzavartak egy felvonulást, a zűrzavarban pedig paradicsomokkal kezdték dobálni egymást az emberek. Akik akkor ott voltak, annyira jól szórakoztak, hogy

egy évvel később megismételték a csatát.

Idén 160 tonna túlérett paradicsomot dobáltak szét Forrás: MTI/AP/Alberto Saiz

A hatóságok hiába tiltották be a paradicsomdobálását, az mégis minden évben megismétlődött, és 1959 óta hivatalos eseménynek számít.