1945-ben dobták le az amerikaiak az atombombát Nagaszakira. A bombázás egyik túlélője, az akkor 16 éves Tanigucsi Szumiteru volt, aki most 88 évesen, rákban halt meg egy japán kórházban.

Nagaszakira 1945-ben dobták le az atombombát az amerikaiak. Tanigucsi Szumiteru akkor 16 éves volt, postásként dolgozott és szinte csodával határos módon túlélte a bombázást. Viszont súlyosan megsérült a hátán, ennek nyomai egy életen át elkísérték. Lelkes aktivista volt, Nobel-békedíjat is kapott. Egy kórházban, 88 éves korában halt meg rákban.

A 2015. június 30-i képen Tanigucsi Szumiteru, az 1945-ben Nagaszakit ért atomtámadás egyik túlélője a gyermekkorában elszenvedett sérülésről készült képet mutatja egy interjú során a dél-japáni Nagaszakiban. MTI/AP/Eugene Hoshiko)Forrás: MTI/AP/Eugene Hoshiko

Azért is sérült meg ennyire a háta, mert még ruha sem volt a felső testén, amikor biciklivel kiszállította a leveleket. A robbanás középpontjától mindössze 1,8 kilométerre tartózkodott.

Forrás: MTI/AP/Eugene Hoshiko


Egy szivárvány színű fényt láttam jönni a hátam mögül, aztán az erős robbanás miatt a földre zuhantam. Mikor magamhoz tértem, olyanok voltak a végtagjaim, mint a rongy. Kezeimen és a hátamon megégett a bőr
- mondta később. A robbanás után összesen 3 évet töltött kórházban. Élete utolsó szakaszát is kórházban töltötte.