Nem volt hiteles az az értesítés, amely egy esetleges, a barcelonai La Rambla sétányon tervezett terrortámadásról érkezett a merényletet megelőzően – erről Joaquim Forn katalán belügyi tanácsos beszélt barcelonai sajtótájékoztatóján csütörtökön.

A politikus és Josep Lluis Trapero katalán rendőrfőnök azután álltak a nyilvánosság elé, hogy az El Periódico című katalán napilap csütörtöki számában közölte: május 25-én az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) a spanyol hírszerzés mellett a katalán biztonsági erőket is értesítette a veszélyről, konkrétan leírva, hogy az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet a La Ramblán készül akcióra.

Trapero elismerte, hogy aznap valóban kaptak ilyen figyelmeztetést, de hangsúlyozta, hogy nem a CIA-től, és nem is az amerikai Nemzeti Terrorelhárítási Központtól.

Barcelona, 2017. augusztus 18. Az áldozatok előtt róják le kegyeletüket az emberek a barcelonai Las Ramblas sugárúton, az egyik tetthelyen 2017. augusztus 23-án. Augusztus 17-én terroristák járókelőket gázoltak el Barcelonában, utána pedig az ugyancsak katalóniai Cambrilsban, a két támadásban tizenöt ember életét vesztette, több mint 150 megsebesült. (MTI/AP/Manu Fernandez)Forrás: MTI/AP/Manu Fernandez

Arra az újságírói kérdésre, hogy mégis honnan érkezett az értesítés azt válaszolta: "Ön nem árulja el a forrásait, és én sem az enyéimet". Alacsony hitelességgel bíró" – így jellemezte az értesítést Joaquim Forn, hozzátéve, hogy elemezték, értékelték, és a spanyol kormány felé is továbbították, amely szintén nem adott hitelt neki.

Hozzátette, hogy a spanyol kormány az augusztus 17-i gázolásos merénylet után megerősítette, hogy a lehetséges katalóniai merényletekről előzetesen kapott figyelmeztetések egyike sem volt kapcsolatban a végül elkövetett barcelonai és cambrilsi akciókkal, amiben tizenhatan vesztették életüket.

A belügyi tanácsos továbbá felhívta a figyelmet arra, La Ramblán 10 százalékkal növelték a terrorvédelmi erőforrásokat annak ellenére, hogy az értesítést nem találták hitelesnek. Forn szerint lejárató művelet zajlik a katalán rendőrökkel szemben.

Arról, hogy miről volt információja a katalán rendőröknek és miről nem, lényegében a támadások óta, vagyis két hete tart a vita. A katalán rendőrfőnök szerint a spanyol rendőrség nem oszt meg velük minden külföldről érkező nemzetközi rendőrségi információt.

Juan Ignacio Zoido, spanyol belügyminiszter erre reagálva azt mondta: ő maga "lojális együttműködést" tapasztalt a szervezetek között.