Atomfegyverrel felszerelhető amerikai gépek gyakorlatoztak Dél-Korea fölött

b-1 lancer
Atomfegyverrel is felszerelhető amerikai B-B1 nehézbombázó.
Vágólapra másolva!
Atomfegyverrel is felszerelhető amerikai bombázók gyakorlatoztak a dél-koreai légierővel közösen csütörtökön. Két nappal azután, hogy Észak-Korea ballisztikus rakétát lőtt ki, amely átrepült Japán felett, mielőtt a Csendes-óceánba csapódott.
Vágólapra másolva!

Két amerikai B-1B szuperszonikus nehézbombázó és négy F-35-ös lopakodó csatlakozott négy dél-koreai F-15-ös vadászgéphez, hogy éles fegyverekkel hajtson végre precíziós légicsapásokat egy dél-koreai katonai gyakorlópályán - közölte egy neve elhallgatását kérő szöuli védelmi minisztériumi tisztségviselő.

Atomfegyverrel is felszerelhető amerikai B-1B nehézbombázó. Forrás: AFP/Shane Cuomo

A nehézbombázók az Egyesült Államok guami légitámaszpontjáról érkeztek, amíg a lopakodók a Japánban található ivakuni amerikai bázisról.

A művelet az éves amerikai - dél-koreai hadgyakorlatok záróakkordja volt, amelyeket Phenjan mindannyiszor keményen bírál.

Washington többször küldött már harci gépeket Dél-Koreába, ha fokozódott a feszültség a félszigeten.
Eközben a kínai külügyminisztérium csütörtökön figyelmeztetett, hogy a Koreai-félszigeten uralkodó helyzetet nagyon komolyan kell venni, és nem egy számítógépes játékként kezelendő. Hua Csun-jing külügyi szóvivő sajnálatra méltónak nevezte, hogy egyes országok csak szankciókban gondolkodnak, ha Észak-Koreáról van szó, és átsiklanak az ENSZ Biztonsági Tanácsa párbeszédet szorgalmazó határozata fölött.

Japán ugyanis újabb büntetőintézkedéseket sürget, amelyek a külföldön dolgozó észak-koreai alkalmazottakat, az olajellátást és a textilexportot is érintenék.

Illusztráció Forrás: AFP/Brittany Y. Auld

A washingtoni kormány júliusi döntése értelmében szeptember 1-jétől az amerikai állampolgárok nem léphetnek be Észak-Korea területére.

Sok amerikai már jóval a tilalom kezdete előtt elhagyta az országot. Egy Phenjanból induló csütörtöki géppel több segélymunkás távozott, de a mihamarabbi visszatérésben reménykednek. Az Egyesült Államok azzal igazolta lépését, hogy aggódik az Észak-Koreában dolgozó amerikai állampolgárok sorsa miatt, mert előfordulhat, hogy a hatóságok zaklatják vagy őrizetbe veszik őket mondvacsinált indokkal.

Egyébként az újságírók és a humanitárius dolgozók mentességet kaphatnak a tilalom alól, amely egy év múlva jár le, ha nem hosszabbítják meg.