Brüsszeli robbantások: Szíriába próbált szökni az egyik merénylő unokahúga

Barcelona, 2017. április 25. Gyanúsítottat kísérnek rendőrök egy barcelonai lakásban tartott rajtaütés közben, 2017. április 25-én. A katalán hatóságok tizenkét helyszínen végrehajtott rajtaütésben őrizetbe vettek kilenc feltételezett dzsihadistát, akik közül négy valószínűleg kapcsolatban volt a 2016. márciusi brüsszeli robbantások elkövetőivel. (MTI/EPA/Quique García)
Vágólapra másolva!
Szíriába próbált jutni a tavalyi brüsszeli merényletek egyik elkövetőjének tartott Mohamed Abrini unokahúga, a hatóságok azonban Görögországban feltartóztatták a dzsihadistákhoz csatlakozni szándékozó fiatal nőt és visszaküldték Belgiumba – jelentette a Le Soir című belga lap csütörtökön.
Vágólapra másolva!

A 22 éves H. Abrinit európai elfogatóparancs alapján vették őrizetbe augusztus 18-án a görögországi Korfu szigetén, majd kiadták Belgiumnak.

A belga RTL televízió úgy tudja, hogy egy dzsihadista terrorcsoporthoz akart csatlakozni a Közel-Keleten. Abrini – vagyis a „kalapos férfiként" ismerté vált – unokahúgának szerdán meg kellett jelennie a bíróság előtt, az előzetes letartóztatásáról később fognak dönteni.

Gyanúsítottat kísérnek rendőrök egy barcelonai lakásban tartott rajtaütés közben, 2017. április 25-én. A katalán hatóságok tizenkét helyszínen végrehajtott rajtaütésben őrizetbe vettek kilenc feltételezett dzsihadistát, akik közül négy valószínűleg kapcsolatban volt a 2016. márciusi brüsszeli robbantások elkövetőivel. (MTI/EPA/Quique García) Forrás: MTI/EPA/Quique García

Mohamed Abrini tagja volt a brüsszeli repülőtéren robbantásokat végrehajtó terrorkommandónak, de a marokkói származású, belga állampolgárságú férfinak a nyomozók szerint a 2015-ös párizsi merényletek előkészítésében is szerepe volt.

Tavaly márciusban két helyszínen is terrortámadást hajtottal végre a belga fővárosban. A harminckét ember halálát okozó robbantásos merényleteket az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta magára.

Az országban azóta is hármas, azaz "súlyos" fokozaton tartják a terrorkészültségi szintet, ami azt jelenti, hogy a fenyegetés jelentős.

Szakértők szerint a nyugat-európai országok közül a lakosság számához viszonyítva Belgiumból utazott a legtöbb dzsihadista a Közel-Keletre.