Óriási mennyiségben táraz be olajból Észak-Korea

2017.09.02. 15:23

Észak-Korea áprilisban elhatározta, hogy egymillió tonnára növeli olajtartalékát - jelentette szombat egy japán lap, egy meg nem nevezett phenjani forrást idézve.

A döntést az Állami Ügyek Bizottsága hozta meg Kim Dzsong Un indítványára. Ez a mennyiség Észak-Korea éves olaj- és olajszármazék-importjának körülbelül a fele vagy egyharmada - írta a Tokio Simbun.

Szakértők úgy vélik, Phenjan évente 1,5-2 millió tonna olajat és olajszármazékot importál, ennek több mint 90 százalékát Kínából.

Forrás: MTI/EPA/Majama Kimimasza

A döntés hatására Phenjanban ugrásszerűen megnőtt az olaj és az olajtermékek ára, és sok benzinkút bezárt. Idővel az árak stabilizálódtak, de nemrég ismét elkezdtek emelkedni, ami találgatásokat indított el. Még a magas rangú tisztségviselők is csak korlátozott fejadagot kapnak benzinből, - olvasható a lapban.

Észak-Korea emellett nemrég úgy döntött, hogy nem rendezi meg az eredetileg szeptember 23-24-ére Vonszan városba tervezett légi bemutatót, nyilvánvalóan azért, hogy takarékoskodjon a repülőgép-üzemanyaggal - jegyezte meg a Yonhap hírügynökség.