A nagy erejű földrengésből arra következtetnek, hogy a föld alatti robbantáshoz több robbanószert használtak, mint az 1945-ben, Nagaszakira ledobott bombához– írta a BBC.

Dél-Korea védelmi bizottsága szerint Észak-Korea immár olyan erejű fegyverrel rendelkezik, amellyel képes elpusztítani egy várost. Hasonló nukleáris fegyverével az USA a második világháborúban óriási pusztítást végzett Nagaszakiban és Hirosimában, több mint 70 ezer ember halt meg akkor a támadásban.

Becslések szerint Észak-Korea 100 kilotonna erejű bombát tesztelt a föld alatt, ehhez képest a Nagaszakiban pusztító atombomba „csak” 20 kilotonnás volt.

A föld alatti robbantás helyeForrás: AFP/Jung Yeon-Je

Észak-Korea tavaly októberben jelentette be, hogy hidrogénbombával kísérletezik.

A KCNA észak-koreai hírügynökség arról számolt be, hogy az észak-koreai vezető rakétára szerelhető hidrogénbombát vizsgált. Külföldi elemzők kételkedtek benne, hogy Észak-Korea valóban képes lenne „miniatürizálni”  egy hidrogénbombát, amely felszerelhető lenne egy rakétára.

Szakértőknek is nehéz lehet megállapítani távolról, hogy a tesztelt bomba valóban hidrogénbomba volt, Észak-Korea viszont hivatalosan is közölte: sikeresen tesztelt vasárnap egy hidrogénbombát.

A hidrogénbomba jóval pusztítóbb az atombombánál, 

amely a maghasadás elvén működik, és ezért hasadó bombának is nevezik.

Mi Kim Dzsongun valódi szándéka?

Az észak-koreai elnök jelentős fegyverkezésbe kezdett, amivel bizonyítani akarja, hogy országa igenis fontos tényező, veszélyes. A mostani volt a hatodik nukleáris teszt, amelyet személyesen rendelt meg.

Kim Dzsongun állítólag olyan rakétát akar, amelyre hidrogénbombát is erősíthetnekForrás: AFP/Str

A BBC okfejtése szerint az, amit Észak-Korea jelenleg csinál, egyfajta erőfitogtatás. Így akarják megmutatni az ellenségeiknek - főleg az Egyesült Államoknak -, hogy pusztító erejű fegyvereik vannak, vagyis képesek kivédeni egy esetleges támadást.

Észak-Korea 2006 óta kísérletezik atomfegyverekkel, ám a teszteléseknek csak az utóbbi időben vannak látható, érezhető eredményei. Nincs egy hete, hogy Phenjanból átlőttek egy rakétát Japán felett, amely igen komoly fenyegetést jelentett a térségre nézve.

Dél-Korea a legszigorúbb büntetést követeli

Kína és Dél-Korea élesen elítélte a hidrogénbomba-kísérletet.

A kínai külügyminisztérium közleményben felszólította Észak-Koreát, hogy „hagyjon fel hibás cselekedeteivel, amelyek nem szolgálják érdekeit, és ne súlyosbítsa a helyzetet.”

Mun Dzsein dél-koreai elnök a nemzetbiztonsági tanács rendkívüli ülése után azt követelte, hogy „teljesen el tudják szigetelni” az országot. 

Herbert McMaster, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója húsz percen át telefonon beszélt vasárnap dél-koreai hivatali partnerével - közölte a szöuli elnöki hivatal.