A biztonságpolitikai szakértő szerint a sikeres észak-koreai robbantás új szintre emeli az atomfegyverkezést.

Kis-Benedek József az M1 aktuális műsorában felidézte: ez a hatodik nukleáris robbantás volt, vagyis Észak-Koreának nagyobb mennyiségben vannak atomfegyverei. A tesztelés során azt próbálták ki, hogyan lehet az atomfejet rátenni a rakétára.

A szakértő szerint a következő lépés a lőtávolság növelése. 

A hidrogénbomba veszélyesebb, „komolyabb fenyegetést jelent a világra”. Ugyanakkor megjegyezte, összeszerelése is bonyolultabb, komoly technikát igényel. Ehhez még újabb kísérletekre van szükség.

Forrás: AFP/Str

Kis-Benedek József szerint a kísérlet időzítése sem véletlen, mivel szeptember 9-én van a koreai nemzeti ünnep. Az észak-koreai televízió is arról beszél, hogy ők a „világ legerősebb atomhatalma”. Ez a szakértő szerint „természetesen nem igaz”, de Észak-Korea üzenete az, hogy „képesek vagyunk bárkit és bármit elérni atomfegyverrel”.

Kérdés, hogyan reagál erre a világ - jegyezte meg a szakértő, hozzátéve: Japán már nagyon idegesen reagált a hírre, az Egyesült Államoknak viszont most a hurrikán is nagy problémákat okoz. Korábban az Egyesült Államok úgy nyilatkozott: „minden opció az asztalon van” - emlékeztetett. Háborút nyilván nem akarnak, feltehetően a gazdasági szankciókon fognak szigorítani - vélekedett a szakértő.