Phenjan erőteljes katonai válaszra számíthat, ha az Egyesült Államok vagy szövetségesei területét észak-koreai támadás éri - szögezte le James Mattis amerikai védelmi miniszter kedden, az eddigi legnagyobb erejű észak-koreai kísérleti atomrobbantás után.

James Mattis a Fehér Ház előtt tett rövid nyilatkozatot, amelyben leszögezte, hogy az Egyesült Államok nem keresi „Észak-Korea megsemmisítésének lehetőségét”, de a konkrét fenyegetéseket megtorolja.

Kim Dzsongun, az észak-koreai diktátorForrás: AFP/Str

A védelmi miniszter hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok számára „többféle katonai megoldás” kínálkozik, s Donald Trump elnök valamennyiről részletes tájékoztatást kért. Mattis leszögezte: az Egyesült Államoknak megvan a katonai képessége arra, hogy megvédje mind önmagát, mind szövetségeseit, Japánt és Dél-Koreát. Elkötelezettségünk szövetségeseink iránt kőbe vésett”

- tette hozzá, és a lehetséges katonai választ „hatékonynak” és „elsöprőnek”nevezte.

Donald Trump és James Mattis egy korábbi felvételenForrás: AFP/2016 Getty Images/Drew Angerer

Donald Trump amerikai elnök korábban azt mondta, hogy az Egyesült Államok számára rendkívül ellenséges és veszélyes volt az észak-koreai robbantás, és, hogy „a megbékítés politikája Phenjannal szemben nem működik.” 

Az elnök a Harvey hurrikán áldozataiért vasárnapra meghirdetett imanapon és istentiszteleten vett részt, és amikor kilépett a templomból, újságírók faggatták az észak-koreai válságról, ekkor pedig nem zárta ki a katonai csapás lehetőségét.