Magyar segélymunkások is részt vesznek a mentésben a Harvey vihar sújtotta térségben, Texasban.

Szombat este elkezdték a munkát a magyarországi Baptista Szeretetszolgálat munkatársai Texas állam hurrikán sújtotta térségében. A három fős csapat csatlakozott a Mexikói-öböl partjától nem messze fekvő Nederland nevű településen a Rescue24 észak-karolinai baptista egységéhez.

A magyarok és az amerikaiak vasárnap közösen állítanak fel mobilkonyhát és tisztálkodást segítő bázist. 

Az Észak-Karolinából érkező, több kamionból álló, önkéntesek által üzemeltetett komplex humanitárius konvoj olyan helyen is üzemelhető, ahol összeomlott az infrastruktúra. A segélycsapat így már hétfőtől

napi negyvenezer adag meleg ételt készít,

a hozzájuk forduló rászorulók zuhanyozhatnak és igénybe vehetik a gyorsmosodát is.

Forrás: AFP/Thomas B. Shea

Pavelcze László, a Baptista Szeretetszolgálat vészhelyzet-kezelési igazgatója (akinek a mostani a hatvanadik nemzetközi bevetése) azt mondta, már tucatnyi közös nemzetközi akcióban vettek részt az amerikai segélymunkásokkal, sokat tanultak egymástól.

2005 óta a magyar és az amerikai humanitárius segélymunkásoknak és szakembereknek ez a negyedik közös akciójuk az Egyesült Államokban.

Valamennyi alkalommal hurrikán és trópusi vihar pusztítása után siettek az áldozatok segítségére. Ott voltak 2005-ben a Louisianát sújtó Katrina, majd a 2012 októberében a keleti parton végigsöprő Sandy és a 2016 őszén Floridára lecsapó Matthew hurrikán pusztításainak helyszínein is.