Németországban tartózkodik menekültként egy hírhedt szíriai szélsőséges iszlamista csoport csaknem hatvan egykori harcosa - írta a Der Spiegel című német hírmagazin a hétvégi számában.

A szíriai kormányerők és a Bassár el-Aszad elnök rendszeréhez hű civilek elleni válogatott kegyetlenkedéseiről hírhedt csoport több feltételezett tagját szeptember végén bíróság elé állítják Stuttgartban.

Az eljárást azért lehetett elindítani, mert az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat szíriai szárnyaként számon tartott Fatah as-Sám irányítása alatt működő fegyveres szervezet feltételezett tagjai, valamint egykori áldozataik hozzátartozói közül is számosan érkeztek Németországba.

Az áldozatok hozzátartozóinak adatai alapján indított per ismét felveti a kérdést, vajon mennyien lehetnek a szíriai polgárháborúból menedékkérőként Németországba érkezettek között olyanok, akik elsősorban elkövetők, és nem áldozatok - emelte ki a Der Spiegel.

A német hatóságok eddig a Liva Ovais al-Karni nevű csoport csaknem 25 feltételezett tagja ellen gyűjtöttek büntetőeljárás megindításához elegendő információt. Valószínűleg a milícia további, nagyjából 30 egykori harcosa is Németországban tartózkodik. A szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) külön egységet hozott létre a több száz ember haláláért felelősnek tartott csoport ügyének feltárására.
Az an-Nuszra Front és szövetségesei ugyan mindig is Szíriára összpontosítottak, ellentétben az Iszlám Állam nevű terrorszervezettel, amely Európát is megcélozta. Azonban  így is aggodalommal tölt el minket a gondolat, hogy ennyire romlott emberek vannak Németországban - mondta a Der Spiegel egyik BfV-s forrása.