A tavalyi, 86 áldozatot követelő nizzai gázolásos terrortámadás óta fellendült a kocsiknak a városközpontok lezárt területeire történő behajtását megakadályozó betontömbök iránti kereslet Franciaországban.

A piacvezető a Blocstop nevű bordeaux-i cég. Abdel Feghoul vállalkozása nemcsak gyárt, hanem kölcsönöz is különböző formájú, színes betontömböket, amelyekkel egy-egy város főutcáját vagy kiemelkedő eseményének a helyszínét biztosítani lehet.

Elsősorban biztonsági intézkedésről van szó, de mi olyan tömböket gyártunk, amelyek illeszkednek a környezetbe, miután az igényeknek megfelelő esztétikai többletet adunk nekik”

- mondta a vállalkozó a Reuters hírügynökségnek.

A Blocstop 900 kilogramm és 2,4 tonna közötti súlyú tömbjei egy-egy városi helyszín biztosítása szerint állíthatók össze.

Attól eredetiek, hogy falfestékkel befedhetők, díszíthetők, hirdetésekkel boríthatók be, vagy egy-egy esemény logójával is lefedhetők, és világító felület is tehető rájuk.

A hat főt foglalkoztató vállalkozás tanácsadással is szolgál annak érdekében, hogy a tömbökkel úgy szavatolják a biztonságot, hogy közben a rendőrség vagy a mentők közlekedését ne akadályozzák.

A tömbök megvásárolhatók, de a Blocstop tevékenységének 75 százalékát a bérlés teszi ki.

Franciaországban jelenleg mintegy 1800 betontömböt használnak országszerte a gázolásos merényletek megakadályozására.

A bordeaux-i vállalkozás biztosította a dunkerque-i fesztivált, a nyár folyamán több kulturális rendezvényt, és több dél-franciaországi város állandó biztosításához is ez a cég szolgáltatja a betontömböket.

Hetente átlagosan 60-80 tömböt gyártanak, de a vállalkozó szerint a piac annyira fellendült, hogy az év folyamán becslése szerint ötszörösére nőhet a cég tevékenysége.