Kína kitart a Koreai-félsziget atomfegyver mentesítése mellett, de az Észak-Korea által okozott jelenlegi válságot tárgyalással kell megoldani - mondta Hszi Csin-ping kínai államfő Donald Trump amerikai elnöknek, akivel telefonon beszélt szerdán a kérdésről. Trump kijelentette, hogy a katonai fellépés Észak-Korea ellen nem az első számú választási lehetőség.

Hszi hangsúlyozta, hogy Kína sziklaszilárdan kiáll az atomsorompó szerződés mellett, valamint a félsziget békéjének és stabilitásának tárgyalásos úton való megőrzése oldalán - jelentette a kínai hírügynökség.

A kínai elnök szerint az "átfogó intézkedésekkel kombinált párbeszéd" a legjobb módszer a tartós megoldásra.

A kínai tájékoztatás szerint az amerikai elnök mélyen aggódik a kialakult helyzet miatt, és elismeri Kína lényegi szerepét az ügy megoldásában. Trump fokozott kommunikációt ígért Kínával, hogy mielőbb megoldást lehessen találni.A beszélgetés során Hszi közölte, hogy Kína nagy érdeklődéssel várja Trump ez évi látogatását, és reméli, hogy a két fél közös munkával sikert érhet el ennek során.

Washingtonban maga Trump számolt be a beszélgetésről a sajtónak. A Fehér Házban tudósítóknak azt mondta, hogy a katonai akció Észak-Korea ellen számára nem az elsődleges választási lehetőség. Közölte, hogy nagyon nagyon őszinte és komoly beszélgetést folytatott Hszi Csin-pinggel, aki "szeretne tenni valamit". Majd meglátjuk, mit tud tenni - mondta, és hozzátette, hogy "nem hagyjuk annyiban, ami Észak-Koreában történik".

Trump azt is kijelentette, hogy Hszi "száz százalékig egyetért vele".