Embereket akartak lefejezni a terroristák

Vágólapra másolva!
Feltételezett dzsihadista terrorsejtet számolt fel a spanyol és marokkói rendőrség közös akciójában szerdán.
Vágólapra másolva!

A spanyol belügyminisztérium tájékoztatása szerint a művelet során Marokkóban öt, a Spanyolországhoz tartozó észak-afrikai exlávé, Melilla területén egy férfit vettek őrizetbe.

A hatóságok szerint a csoport vezetője egy 39 éves marokkói származású spanyol állampolgár, akit toborzással és dzsihadista eszmék terjesztésével gyanúsítanak.

A férfi kihasználta, hogy asszisztensként dolgozott egy oktatási intézményben, ahol hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkoznak.

A közlemény szerint a többiek mind marokkói állampolgárok, egyikük érvényes tartózkodási engedéllyel Melillában él.

A marokkói nyomozók szerint a csoport nagyszabású támadásokat tervezett, a tagok éjszakánként találkoztak és edzettek, és például azt gyakorolták, hogy kell valakit lefejezni.

A spanyol belügyminisztérium közleményében méltatta a két ország közötti kiváló együttműködést, amely lehetővé tette "egy veszélyes fenyegetés semlegesítését".

A két ország belügyminiszterei egy héttel ezelőtt folytattak megbeszélést Rabatban, melynek apropója az volt, hogy az augusztus 17-i barcelonai és cambrilsi támadásokért felelős dzsihadista terrorsejt 12 tagja közül 11 marokkói, a 12-ik pedig marokkói származású, aki már Spanyolországban született.

A politikusok a találkozót követően azt mondták, mindkét ország elkötelezett amellett, hogy a terrorellenes együttműködés még intenzívebb és jobb legyen, ezért megállapodtak abban, hogy

javítani fogják ezen a területen az információcserét a hatóságok között.

Spanyolország és Marokkó a mostanival együtt idén eddig tizenhárom terrorellenes akcióban működött együtt.