A spanyol lapok államcsínynek titulálták a katalán parlament által elfogadott függetlenségi népszavazásról szóló törvényt. A népszavazást október esején tartanák meg.

A katalán függetlenségpártiak súlyos csapást mértek a jogállamiságra, megsértették a demokratikus normákat, az illegális referendumról szóló törvénnyel akarják alátámasztani "köztársaságuk délibábját"- olvasható az El Mundo véleménycikkében. A cikk a szeparatisták lázadásának színpadaként minősítette a katalán parlamentet.

Spanyolország, Katalónia, 400 kilométeres élő lánc Katalónia függetlenségéértForrás: AFP/Josep Lago

A spanyol kormány eddig mértéktartóan lépett fel az üggyel kapcsolatban, de a katalán parlament, mint írták: átlépte a a vörös vonalat, ami már új válaszokat követel.

A katalán szeparatisták, a katalán kormány vezetésével, átléptek a törvényesség minden határát, a spanyolét, a katalánét és a nemzetközi jogét egyaránt - írják és felvetik, hogy ideiglenesen fel kellene függeszteni a katalán autonómiát.Egy tollvonással eltörölték a hatalmak szétválasztását, és kitekerték a szabályokat úgy, ahogy azt még Nicolas Maduro, Venezuela elnöke sem merte- fogalmazott a La Razón című lap.

Az El País című újság is azt fejtegeti véleménycikkében, hogy a katalán parlament jogellenesen fogadta el a függetlenségi népszavazásról szóló törvényt.

"Szégyenletes kísérlet", hogy lenyomják az ellenzéket, azokat a milliókat, akiket ők képviselnek, és a jogállamot, valamint a demokratikus rendszer egészét - írta a lap.

Hasonló megállapításokat tett az ABC című újság Elrabolt Katalónia című cikkében, és a referendumról szóló törvényt a spanyol demokrácia elleni államcsíny első lépéseként értékelte.

A lap szükségesnek tartja a katalán házelnök felfüggesztését és a felelősökkel szemben azonnali büntetőjogi eljárás megindítását.

A La Vanguardia című országos katalán napilap szerkesztőségi véleménycikkében felidézte, hogy a katalán törvényhozásban többségben lévő függetlenségi pártok nem rendelkeznek a katalán társadalom többségének felhatalmazásával, mivel a legutóbbi katalán parlamenti választásokon kevesebb mint az 50 százalékát szerezték meg a szavazatoknak.

"Nem lehet kierőszakolni egy elszakadási programot egy egyértelmű társadalmi többség nélkül" - hangsúlyozta a lap.

A katalán intézményesség súlyosan megsérült, a történtek rombolják az ország imázsát Európában, és gyengítik magukat a függetlenségi törekvéseket is - állapította meg a La Vanguardia.