Hivatalos, október 1-jén tartják a Spanyolországtól való elszakadásról szóló függetlenségi népszavazást.

"Ez a nagy remény pillanata" - fogalmazott az aláírást követő sajtótájékoztatón Carles Puigdemont katalán elnök. A katalán autonóm kormány összes tagjai aláírta a népszavazás kiírásáról szóló dokumentumot.

Hangsúlyozta: senkinek sincs hatalma, hogy elvegye a döntés jogát. "Nem hagyjuk magunkat megfosztani a demokráciától. Nem hagyjuk megsemmisíteni emberi jogainkat" - mondta, hozzátéve: Katalónia demokratikusan fog dönteni jövőjéről.

Forrás: AFP/Gerard Julien

A katalán parlament Madrid tiltakozása ellenére fogadta el a függetlenségi népszavazásról szóló törvényt, amely 34 cikkelybe foglalja össze a szabályokat.

Carles Puigdemont kormánya úgy készül a népszavazásra, hogy a spanyol alkotmánybíróság korábban minden, erre irányuló törekvést alkotmányellenesnek nyilvánított.

A központi spanyol kormány szerint Katalónia azért sem rendezhet népszavazást a függetlenségről, mert az sérti a spanyol nép nemzeti szuverenitását, arról csak egy országos referendumon lehetne voksolni, amit viszont a katalán vezetés nem fogadott el.